Rusija upozorava SAD da ne razmješta projektile

Rusija je upozorila Sjedinjene Države na posljedice ukoliko razmjeste kopnene projektile u Evropi što je, po njima, u suprotnosti s ključnim sporazumom o kontroli naoružanja iz vremena Hladnog rata.

“Jasno je da bi takve akcije značile potpunu destrukciju sporazuma od američke strane režima sa svim pratećim posljedicama”, saopćilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova, misleći na sporazum iz 1987. godine o eliminiranju srednjometnih i kratkometnih projektila, prenosi AFP.

“Tražimo od Sjedinjenih Država da osiguraju punu provedbu sporazuma, a ne da prijete izvodivosti tog dokumenta”, navodi ministarstvo u saopćenju.

Dvije zemlje međusobno se optužuju za kršenje sporazuma koga su potpisali američki predsjednik Ronald Reagan i sovjetski čelnik Mihail Gorbačov u 1987. godini.

Američki vojni zvaničnici saopćili su prošle sedmice da Washington razmatra spektar mjera kako bi se suprotstavio navodnom ruskom kršenju sporazuma, uključujući i jačanje protivraketne odbrane i razmještanje kopnenih projektila u  Evropu.

‘Nema veze s realnošću’

Sporazumom iz 1987. godine eliminiraju se nuklearni i konvencionalni balistički i krstareći projektili dometa od 500 do 5.500 kilometara. Sporazum je označavao prvi put da su supersile pristale da smanje svoje nuklearne arsenale.

Američki State Department javio je prošle sedmice da je Rusija “nastavila da krši svoje obaveze na osnovu sporazuma da ne posjeduje, proizvodi ili testira krstareće projektile dometa 500 do 5.500 kilometara, ili da posjeduje ili proizvodi lansere takvih projektila”. 

Rusko ministarstvo vanjskih poslova navodi da to saopćenje “nema veze s realnošću” tražeći od Sjedinjenih Država da pruže čvrste dokaze. 

Moskva je, sa svoje strane, osudila planove Washingtona da razmjesti u Poljskoj i Rumuniji sisteme koji su u stanju da lansiraju krstareće projektile Tomahawk.

“Takvi razmještaji u direktnoj su suprotnosti sa sporazumom”, saopćilo je rusko ministarstvo.

Odnosi između Rusije i Sjedinjenih Država pali su na najniži nivo od Hladnog rata otkako je Moskva anektirala Krim od Ukrajine u prošloj godini i podržava proruske pobunjenike koji se bore protiv ukrajinskih snaga. 

Izvor: Agencije