Dogovoreno intenziviranje pregovora o Grčkoj

Čelnici Njemačke i Francuske dogovorili su u srijedu s grčkim premijerom Alexisom Tsiprasom, da se pregovori između Grčke i njenih vjerovnika moraju intenzivirati kako bi se postigao dogovor i izbjegao grčki bankrot, ali konkretnog pomaka nije bilo.

Glasnogovornik njemačke vlade, rekao je nakon što su kancelarka Angela Merkel i predsjednik Francois Hollande razmotrili stanje pregovora s Tsiprasom na marginama summita Evropske unije i Južne Amerike i Kariba u Briselu, da se sastanak održao u konstruktivnom ozračju.

“Jednoglasno je dogovoreno da se pregovori između grčke vlade i institucija (MMF, Evropska komisija i Evropska centralna banka) treba nastaviti velikim intenzitetom”, rekao je on, prenosi Hina.

Nepopularni potezi

Pregovori još nisu urodili plodom jer Atina ne želi smanjiti penzije i provesti nepopularne reforme tržišta rada kako bi dobila preostalu finansijsku pomoć.

Nakon sastanka koji je trajao oko sat i 45 minuta, dužnosnik grčke vlade rekao je: “Troje čelnika dogovorilo je da će intenzivirati proces prevladavanja preostalih razlika kako bi se postigao pravodobni dogovor koji bi omogućio Grčkoj da povrati rast sa socijalnom kohezijom i održivim dugom.”

Nijedna strana nije iznijela pojedinosti o sadržaju pregovora.

To je bio peti susret troje čelnika u manje od dvije sedmice, što je dokaz ozbiljnosti napora koji se ulažu ne bi li se spriječio grčki bankrot i izlazak iz eurozone.

Izvor: Al Jazeera i Agencije