Mursijev sin: Sud donio političku odluku

Stav Muftijstva je savjetodavnog karaktera i sud ne mora strogo uvažiti taj stav (EPA)
Stav Muftijstva je savjetodavnog karaktera i sud ne mora strogo uvažiti taj stav (EPA)

Egipatski sud odgodio je u utorak za 16. juni izricanje pravosnažne presude u slučajevima “Opsada zatvora” i “Špijunaža”, u okviru kojih je ranije prvostepeno izrečena smrtna kazna te zatraženo mišljenje egipatskog Muftijstva za slučaj ukupno 122 osobe, među kojima je i svrgnuti egipatski predsjednik Muhamed Mursi.

Usama Mursi, sin Muhameda Mursija, tvrdi da je najnovija odluka egipatskog suda o odlaganju izricanja pravosnažnih presuda za 122 osobe političkog karaktera, javlja agencija Anadolija.

“Današnja odluka suda je političkog karaktera i donesena je kako presuda ne bi osramotila vođu državnog udara Abdel Fattaha al-Sisija tokom njegove današnje posjete Njemačkoj”, kazao je Usama Mursi.

Ističući kako će i sudska presuda nestati voljom egipatskog naroda, baš kao i vojni udar u zemlji, Usama Morsi je rekao da su legalni predsjednik Morsi i revolucija koja već dvije godine traje u Egiptu jači od svih unaprijed donesenih sudskih odluka.

Egipatski predsjednik Sisi u utorak počinje trodnevnu zvaničnu posjetu Njemačkoj.

Planirano je da se sastane s njemačkim predsjednikom Joachimom Gauckom, kancelarkom Angelom Merkel i drugim zvaničnicima u Berlinu.

Mišljenje muftije

Komentirajući spomenute slučajeve, profesor prava sa Univerziteta u Kairu Rafet Fude ranije je za agenciju Anadolija kazao da će sud najvjerovatnije poslušati stav muftije ukoliko on bude odobravajući za izricanje smrtnih presuda, jer samo traženje mišljenja muftije znači da sud već smatra da su osuđeni “zaslužili smaknuće”, što pokazuje i prvostepena kazna.

“Ukoliko muftija ne podrži izvršenje smrtnih kazni osuđenima, sud bi to mišljenje mogao tretirati kao savjetodavno i jednoglasnim stavom sve trojice sudija ponoviti smrtne kazne i u pravosnažnoj presudi, ili će uvažiti stav muftije i možda smanjiti kazne osuđenika na po 25 godina zatvora”, rekao je Fude.

Uporedo s tim, profesor krivičnog prava sa Univerziteta u Kairu Mahmoud es-Saka najavio je kako bi izricanje pravosnažne presude moglo biti odgođeno ukoliko Muftijstvo ne saopći svoj stav do najavljenog ročišta, što se i dogodilo.

Muftijstvo je prethodno dalo negativnu ocjenu prvostepenoj smrtnoj kazni za 14 osuđenih u slučaju “Džamija Istikame”, nakon čega je sud smrtne kazne preinačio u 25-godišnje zatvorske.

Među osuđenima je bio i jedan od političkih vođa Muslimanske braće Mohammed Badii.

S druge strane, poluslužbeni egipatski list El-Ahbar također je najavio da će izricanje pravosnažnih presuda biti prolongirano, jer Muftijstvo još nije pripremilo svoj stav o tome.

AI: Žalosno stanje

Krivični sud u Kairu je 16. maja izrekao prvostepene smrtne kazne za 122 od 166 procesuiranih u slučajevima “Opsada zatvora” i “Špijunaža”.

Mursi već služi zatvorsku kaznu od 20 godina zbog poticanja nasilja nad demonstrantima.

Amnesty International je ranije osudio presudu Muhamedu Mursiju, rekavši da ona odražava “žalosno stanje pravosudnog sistema zemlje”.

Zvaničnik Muslimanske braće Amr Darrag pozvao je međunarodnu zajednicu da spriječi moguće izvršenje smrtne kazne nad Mursijem, rekavši da se radi o političkoj presudi.

Izvor: Agencije


Povezane

Egipatski sud osudio je na smrt svrgnutog predsjednika Muhameda Mursija i 105 drugih, konačna odluka 2. juna.

16 May 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO