Moskva: Moguće nuklearno oružje na Krimu

Moskva, Parada, Oružje
Velika parada trebala je biti održana 9. maja, ali je otkazana zbog pandemije korona virusa (Reuters)

Rusija ima pravo da u slučaju potrebe razmjesti nuklearno oružje na vlastitoj teritoriji, uključujući i Krim, izjavio je direktor odjeljenja ruskog Ministarstva vanjskih poslova za neširenje i kontrolu naoružanja Mihail Uljanov.

“Rusija nesumnjivo ima pravo da razmjesti, ukoliko bude trebalo, svoje nuklearno oružje na bilo kojoj lokaciji na svojoj nacionalnoj teritoriji, uključujući i poluotok Krim”, rekao je Uljanov, komentarišući izjavu šefa ukrajinske diplomatije Pavla Klimkina na ministarskom sastanku NATO-a u Antaliji u maju.

Klimkin je tada rekao da bi instaliranje nuklearnog oružja na Krimu bilo “najozbiljnije kršenje međunarodnih obaveza Rusije”, uključujući mnogobrojne sporazume, među kojima i Sporazum o neširenju nuklearnog oružja.

“Sve aktivnosti i čak signali ruske strane o samoj mogućnosti za razmještanje nuklearnog oružja na Krimu smatrat će se najgrubljim kršenjem svih međunarodnih normi”, rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova, dodajući da “u tom slučaju međunarodna zajednica treba najodlučnije da reaguje”.

Američko nuklearno oružje

Predstavnik ruskog ministarstva je agenciji RIA Novosti rekao da Klimkin izgleda “Krim smatra ukrajinskom teritorijom” i pretpostavlja da bi razmještanje ruskog nuklearnog oružja nanijelo štetu nenuklearnom statusu Ukrajine.

“To je zanimljivo, jer se može smatrati posrednim napadom na račun SAD-a, Belgije, Njemačke, Italije, Holandije i Turske, na teritoriji kojih se nalazi američko nuklearno oružje”, rekao je Uljanov, dodajući da bi “po logici ukrajinskog ministra, to bilo direktno kršenje nenuklearnog statusa navedenih evropskih država”.

“Neću to osporavati, ali ću reći da je slučaj Krima, naravno, različit”, dodao je on.

RIA Novosti podsjeća da su se Krim i grad Sevastopolj pripojili Rusiji nakon referenduma u martu 2014. kao i da je Ministarstvo odbrane ranije saopćavalo o planovima da se na Krim prebaci deset nosača raketa Tu-22M3, koji mogu da budu opremljeni nuklearnim oružjem, ali da se ništa nije govorilo o upućivanju nuklearnih bojevih glava.

Izvor: Agencije