Amerikanac koji je otkrio špijunsku aferu

Dr.T je navodno iz centrale BND-a u Pullachu doputovao u Berlin gdje će biti ispitan o špijunskoj aferi (Getty Images)
Dr.T je navodno iz centrale BND-a u Pullachu doputovao u Berlin gdje će biti ispitan o špijunskoj aferi (Getty Images)

Njemački Parlament je saopštio da je jedan američki matematičar, poznat pod imenom Dr. T, kontrolisao američke špijunske liste i da on ima sve informacije o špijunskim aktivnostima Američke tajne službe (NSA) i Njemačke obavještajne agencije(BND), prenosi njemački list Spiegel.

Ovaj 44-godišnjak je navodno iz centrale BND-a u Pullachu doputovao u Berlin gdje će biti ispitivan o špijunskoj aferi.

Poslanici će ga, po informacijama Spiegela, ispitati u noći sa četvrtka na petak, a on bi mogao biti ključni čovjek pri otkrivanju nekih detalja špijunske afere.

Biranje selektora

Dr. T je kazao da je slučajno 2013. godine naišao na podatke koji su ukazali na brojne  nejasnoće u biranju takozvanih selektora (telefonski brojevi i mail adrese)

Amerikanci godinama dostavljaju BND-u selektore, a oni bi navodno olakšavaju državama da brže dođu do relevantnih informacija vezanih za međunarodnu saradnju.

Dr. T je rekao da je ovo uradio bez naloga njegovih šefova, a materijal je dobio od jedne od stanica BND-a u Bad Aiblingu.

Nakon što se detaljno pozabavio ovim podacim, napravio je listu politički osjetljivih pojmova.

Nakon što je predao ove podatke svojim nadređenima nije dobio više nikakve odgovore, a nakon toga je saznao da su svi podaci izbrisani.

Predsjednik BND-a  Gerhard Schindler je nedavno izjavio da se zbog ove afere nikada više neće moći obnoviti saobraćaj podacima između BND-a i NSA.

Njemačke političke stranke Ljevica (Die Linke) i Zeleni (Die Gruenen) su nedavno iznijele dokaze o ovom skandalu i ovo je natjeralo BND da ponovno provjeri selektore. Rezultat je bio da je 40.000 njih usmjereno protiv zapadnoevropskih i njemačkih interesa.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO