SAD: Hiljadu i po ljudi ubijeno u policijskom nasilju

Postavljaju pitanja šta je potrebno da se desi ili uradi kako bi se protiv policajaca podigle krivične tužbe zbog pretjeranog korištenja sile (Reuters)

Organizacija Killed by Police je objavila kako je u Sjedinjenim Američkim Državama od početka 2014. godine do danas policijsko nasilje uzrok stradanja 1.500 osoba.

Smrt izazvana policijskim nasiljem, posebno Afroamerikanaca koji žive u SAD-u, te činjenica da odgovorni za to ne bivaju privedeni, razlog su sve češćim protestima u ovoj državi, prenosi Anaodlija.

U saopćenju organizacije Killed by Police na internetskoj stranici istaknuto je kako oni ne dovode u sumnju koristi li policija oružje na pravi način, već samo daju statističke podatke o osobama koje su nastradale zbog policijskih službenika na i van dužnosti.

Dodaje se kako tačna brojka smrtno stradalih osoba u policijskom nasilju može biti daleko veća od 1.500 jer su u ovu analizu uvršteni samo slučajevi u kojima je ono i potvrđeno.

Afroamerikanci Michael Brown (Missouri), Eric Garner (New York), Walter Scott (Južna Karolina) i Freddie Gray (Baltimore) samo su neki od velikog broja građana koji svake godine stradaju od policijskog nasilja.

Porazna istraživanja

Ovakvi incidenti izazvali su rasne tenzije, kao i demonstracije širom države.

Također se postavljaju pitanja šta je potrebno da se desi ili uradi kako bi se protiv policajaca podigle krivične tužbe zbog pretjeranog korištenja sile.

Prema analizama The Washington Posta i istraživača sa Univerziteta Bowling Green Statea, samo 54 policajca su u proteklih deset godina bili optuženi da su, dok su bili na dužnosti, nekoga usmrtili iz vatrenog oružja.

„Ovo predstavlja samo mali dio hiljada smrtnih slučajeva koji su se desili širom države u navedenom periodu, kada policija koristi vatreno oružje“, navodi Post.

Izvor: Agencije