Regija Saada nova vojna meta u Jemenu

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom proglasila je cijelu pokrajinu Saadu, inače jako uporište pokreta Husi, legitimnom vojnom metom.

Stanovništvo masovno napušta to područje nakon što ih je koalicija lecima iz aviona pozvala da odu.

Ovaj potez koalicije uslijedio je nakon napada pokreta Husi na nekoliko sela na jugu Saudijske Arabije.

U međuvremenu su hiljade pristalica pokreta Husi izašle na ulice glavnog jemenskog grada na protest protiv koalicije predvođene Saudijskom Arabijom.

Pozivaju na okončanje zračnih napada i blokade Jemena, koji traju sad već sedmicama. Nosili su jemenske zastave i slike vođe pokreta Husi, al-Husija.

Prekid vatre od utorka

Sjedinjene Američke Države i Saudijska Arabija objavile su da će prekid vatre u Jemenu početi u utorak, 12. maja, no ostalo je nejasno da li su pripadnici pokreta Husi, koje podržava Iran, spremni da polože oružje.

Na konferenciji za novinare s američkim državnim sekretarom Johnom Kerryjem, saudijski ministar vanjskih poslova Adel al-Jubeir izjavio je da će prekid neprijateljstava stupiti na snagu u utorak u 23 sata po lokalnom vremenu.

“Prekid vatre ne znači i mir. U svakom slučaju, strane u Jemenu moraju da se vrate za pregovarački sto kako bi došle do političkog rješenja”, kazao je Kerry.

Humanitarni prekid vatre može se obnoviti, u zavisnosti od povinovanja pobunjenika koji su protjerali jemensku međunarodno priznatu vladu iz zemlje, prenosi AP.  

Objava u Parizu uslijedila je nakon što je koalicija pod saudijskim vodstvom proglasila pobunjeničko uporište duž granice s kraljevstvom “vojnom metom” i dala je mještanima ultimatum da napuste regiju do pada noći. Ultimatum je obavljen na državnoj TV.

Jemen traži kopnenu intervenciju

Prethodno je Saudijska Arabija, koja predvodi zračne napade protiv šiitskih pobunjenika u Jemenu, predložila petodnevni prekid vatre kako bi se omogućila dostava humanitarne pomoći stanovništvu teško pogođenom sukobima.

“Prekid vatre ovisi o pokretu Husi”, rekao je ministar Al-Jubeir.

Kerry je istaknuo i kako ni Saudijska Arabija, ni SAD ne govore o slanju vojnika u Jemen, iako je to u srijedu zatražila jemenska vlada.

Jemen je pozvao međunarodnu zajednicu na brzu kopnenu vojnu intervenciju kako bi spasila tu zemlju, suočenu s napadima pobunjeničkog pokreta Husi u kojima su stradali brojni civili.

Međunarodna koalicija pod vodstvom Saudijske Arabije pokrenula je 26. marta zračne napade na pokret Husi, koji podržavaju snage vjerne bivšem jemenskom predsjedniku Aliju Abdullahu Salehu.

Novi napadi na pokret Husi

U međuvremenu je koalicija, na čelu sa Saudijskom Arabijom pokrenula nove zračne napade na pripadnike pokreta Husi u Jemenu.

Saudijski vojni izvori navode da je pojačavanje zračnih napada odgovor na granatiranje nekoliko saudijskih pograničnih sela.

“Lista prioriteta se promijenila. Sada će glavna meta biti oni koji vrše napade na naš narod. Napast ćemo njihove baze i mjesta u kojima vođe Husa borave. Naša vojna operacija će biti duža i oštrija. Cilj su nam svi zapovjednici grupe Husi”, potvrdio je Ahmed Asseri, glasnogovornik koalicije.

Borbe se nastavljaju u cijeloj zemlji. Na ulicama Adena na jugu zemlje, snage lojalne predsjedniku Abd Rabbu Mensur Hadiju, sedmicama nastoje protjerati pobunjenike iz grada.

Međutim, pobunjenici pokreta Husi potpomognuti vojnicima koji podržavaju bivšeg predsjednika Alija Abdulaha Saliha, tvrde da još imaju prednost na ratištu.

Jemen u ruševinama

Plemena lojalna predsjedniku Hadiju preuzela su kontrolu nad međunarodnim aerodromom u gradu Mukalla na istočnoj obali Jemena. Ostatak Mukalle nedavno su zauzeli pripadnici Al-Kaide.

I međunarodna zajednica poziva na prekid vatre u cijeloj zemlji, jer žele dostaviti pomoć milionima ljudi što trenutno nije moguće.

“Situacija iz sata u sat postaje sve gora uprkos pozivima generalnog sekretara UN-a da se postigne primirje. Željeli smo ga iskoristiti za dostavu pomoći onima kojima je neophodna i čiji su životi ugroženi, ali to se nije desilo. Rat se sve više razbuktava i zbog toga smo veoma zabrinuti”, ukazuje Paolo Lembo, koordinator UN-a za Jemen.

Šest sedmica borbi su pretvorile Jemen u ruševine. Osim više stotina poginulih, hiljade stanovnika je raseljeno, dok su mnogi bili prisiljeni napustiti zemlju.

Izvor: Al Jazeera i agencije