Cameron: Jedna nacija, jedno Ujedinjeno Kraljevstvo

Konzervativna stranka britanskog premijera Davida Camerona na putu je da vodi Veliku Britaniju i tokom narednih pet godina, iako je za malo ostala bez apsolutne većine, ukazuju preliminarni rezultati britanskih parlamentarnih izbora.

„Često se kaže da je samo jedna anketa bitna, a to je izborna noć i to nikada nije bilo tačnije. Ovo su odlični rezultati za konzervativce, njihov pozitivni plan je nagrađen“, istakao je Cameron, dodavši da je još rano govoriti o konačnim rezultatima.

Konzervativci su, kako se za sada procjenjuje, osvojili 329 zastupničkih mjesta od ukupno 650 u Donjem domu Parlamenta, dok su laburisti osvojili 232 mjesta.

Škotska nacionalna stranka imat će 56 zastupnika, Liberalni demokrati osvojili su osam mjesta, a Demokratska unionistička stranka isto toliko.

Ukoliko se pokaže da su ovi rezultati tačni, bio bi to jedan od najslabijih izbornih rezultata Laburističke stranke ikada.

Navedeni rezultat znači da će u naredne dvije godine u Velikoj Britaniji vjerovatno biti održan referendum o njenom opstanku ili izlasku iz Europske unije, kao što je u predizbornoj kampanji obećao premijer Cameron.

„Jedna nacija, jedno Ujedinjeno Kraljevstvo – nadam se da ću tako moći upravljati ukoliko budem imao sreće da nastavim raditi kao premijer“, objavio je Cameron na svome zvaničnom Twitter profilu.

Jačanje funte

Pobjeda konzervativaca, također, nagovještava da će Vladini troškovi biti smanjeni za milijarde funti, kako bi se smanjio budžetski deficit u petoj najjačoj ekonomiji svijeta.

Između ostalog, izdaci za socijalna davanja bi mogli biti smanjeni za 12 milijardi funti.

Cameron se zarekao da će do poslovne 2018/2019. godine eliminirati britanski budžetski deficit koji sada dostiže pet posto bruto domaćeg proizvoda.

Po objavljivanju preliminarnih izbornih rezultata funta je u odnosu na dolar ojačala za dva centa – na 1.5430 dolara u ranom poslovanju, što je njena najveća vrijednost od 30. aprila. 

Trijumf Škotske nacionalne stranke

Predstavnici više stranaka učesnica izbora, ipak, upozoravaju da postoji mogućnost netačnosti procjena.

Navedeni preliminarni rezultati ukazuju da bi Cameron mogao imati više opcija za formiranje vlade – možda sa sadašnjim koalicijskim partnerima liberalnim demokratama, ili sa sjevernoirskim unionistima, ili i sa jednima i sa drugima.

Prema nekim procjenama, mogao bi pokušati oformiti i čisto konzervativnu vladu.

Preliminarni izborni rezultati ukazuju da je Škotska nacionalna stranka (SNP) Nicole Sturgeon osvojila 58 od 59 škotskih zastupničkih mjesta, čime je istisnula laburiste iz njihovog dojučerašnjeg uporišta.

Ima strahovanja da bi SNP mogao ovako moćnu pobjedu iskoristiti da ponovno aktuelizira referendum o nezavisnosti Škotske, iako prošle godine ta opcija nije dobila podršku škotskih glasača.

U nevjerovatnoj pobjedi SNP-a u Škotskoj posebno se ističe trijumf njegove kandidatkinje, 20-godišnje studentice politologije Mhairi Black nad jednim od vodećih laburista Douglasom Alexanderom sa gotovo 6.000 glasova više.

Black je postala najmlađi član Britanskog parlamenta od 19. stoljeća.

Katastrofa za Clegga i Milibanda

Centristički liberalni demokrati, koji su u proteklih pet godina učestvovali u vladajućoj koaliciji sa konzervativcima, prema preliminarnim rezultatima osvojili su samo deset zastupničkih mjesta, što bi, ukoliko se pokaže tačnim, predstavljalo katastrofu za njihovog lidera i zamjenika premijera Nicka Clegga.

Navedeni rezultati izbora predstavljaju težak poraz i za vođu laburista Eda Milibanda, koji se prema široko prihvaćenom mišljenju tokom predizborne kampanje pokazao znatno bolje nego što je očekivano.

„Ovo je bila vrlo razočaravajuća i teška noć za Laburističku stranku. Hvala svakom članu i pristalici, a naredna vlada ima veliku odgovornost da ujedini našu naciju. Daleko više ima onoga što nas povezuje, od onih stvari koje nas dijele“, napisao je Miliband u nekoliko tweetova.

Vrlo je moguće da će laburisti od Milibanda, kojeg pretežno konzervativna otočna štampa već odavno kritikuje za „opasno skretanje ulijevo“, tražiti da napusti mjesto šefa stranke, dodaje Reuters.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Građani i stranke imaju različite stavove o tome treba li Britanija ostati u EU i primati siromašnije Evropljane.

Published On 06 May 2015

Iako je ekonomija Otoka bolja od velike većine u Evropskoj uniji, građani kažu da život postaje sve teži.

Published On 05 May 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO