Zatvorena birališta u Velikoj Britaniji

Birališta u Velikoj Britaniji zatvorena su večeras u 22.00 sata, a prvi nezvanični rezultati očekuju se oko ponoći, dok bi konačni rezultati mogli biti poznati sutra, javila je Srna.

Blizu 50 miliona stanovnika sa pravom glasa imalo je priliku da od jutros od 7.00 sati glasa na ukupno 50.000 birališta.

Većina partijskih lidera glasala je još prije podne.

Premijer i lider Konzervativne stranke David Cameron i njegova supruga glasali su na biračkom mjestu u Oxfordshireu, lider Laburista Ed Miliband i njegova supruga glasali su na sjeveru Engleske u Doncasteru, Vicepremijer i lider liberal-demokrata Nick Clegg glasao je sa suprugom u Sheffieldu.

Lider Škotske nacionalne stranke (SNP) Nicola Sturgeon glasao je u Glasgowu. Lider Stranke za nezavisnost Velike Britanije (UKIP) Nigel Farage glasao je u Kentu, a predsjednica Zelenih Natalie Bennett glasala je na biračkom mjestu u Londonu.

Neizvjesni izbori

Prema najnovijoj anketi vladajuća Konzervativna stranka Davida Camerona i Laburistička stranka Eda Milibanda su izjednačene sa po 33 posto podrške.

Predizborna kampanja je s pažnjom praćena u Europi, s obzirom na značaj ishoda glasovanja za ostanak te zemlje u EU.

Tokom kampanje su favoriti – konzervativci i laburisti – do posljednjeg dana bili “rame uz rame”.

Birališta su otvorena u sedam sati ujutro, a zatvaraju se u 22 sata, ali će neizvjesnost u vezi s ishodom vjerojatno potrajati danima.

Većina anketa pokazuje da su konzervativci premijera Davida Camerona i oporbeni laburisti Eda Milibanda gotovo izjednačeni i da će pobjednik morati sklapati koalicije s manjim strankama, prenosi Hina. 

Implikacije za budućnost EU-a

Ti bi izbori mogli imati i znatne implikacije za budućnost Europske unije, pošto je Cameron obećao da će organizirati referendum o budućnosti Velike Britanije u Europskoj uniji bude li ponovno izabran.

Unatoč petotjednoj kampanji, nijedna stranka nije u izrazitom vodstvu, što nagovještava vrlo neizvjesne rezultate.

Ulozi su veliki, jer bi ishod glasovanja mogao imati krupne posljedice i po jedinstvo zemlje.

Cameron je za 2017., bude li tada na vlasti, najavio referendum o britanskome ostanku u Europskoj uniji, a ankete pokazuju da bi škotski nacionalisti mogli biti treća stranka po snazi, unatoč neuspjehu prošlogodišnjeg referenduma o odcjepljenju od Ujedinjenog Kraljevstva.

“Možemo ostvariti većinu koja bi Britancima dala stabilnu vladu kontinuiteta, s dugoročnim gospodarskim planom koji se ostvaruje”, rekao je Cameron.

Miliband je poslao svoju poruku neodlučnim biračima. “Možete i u idućih pet godina imati premijera koji će na prvo mjesto u ovoj zemlji staviti bogate i moćne. Ili da premijer budem ja, kojem će na prvom mjestu biti radnici”, istaknuo je vođa laburista.

Vjerovatno bez apsolutne većine

Miliband je protiv referenduma, a kako nije vjerojatno da će ijedna od dviju glavnih stranaka u izbornoj utrci osvojiti apsolutnu većinu, rezultat će biti koalicijska vlada u koju bi mogla ponovno ući Liberalno-demokratska stranka, koja se dosad protivila referendumu, ali je posljednjih dana ublažila stav, prenosi Tanjug.

Manje stranke s lijeve i desne strane “nagrizaju” podršku dvama najvećim strankama, ali istraživanja pokazuju i da nijedna stranka neće osvojiti apsolutnu većinu.

Liberalni demokrati, partneri u vladajućoj koaliciji, imaju podršku osam posto Britanaca, a euroskeptična Stranka za nezavisnost Ujedinjenog kraljevstva (UKIP) 14 posto glasova, dok stranka “Zelenih” bilježi podršku od šest posto birača.

Ankete koje su provele agencije Opinium i TNS, objavljene u srijedu, daju konzervativcima prednost od jedan posto pred laburistima. Anketa ICM-a i lista Guardian daju im izjednačenih 35 posto, s tim da su laburisti u posljednjih devet dana porasli za tri posto.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO