Rijad predlaže prekid vatre u Jemenu

Borac pokreta protiv pobunjenika patrolira gradom Taizzom, jednim od gradova gdje je situacija veoma teška (Reuters)

Saudijska Arabija, koja predvodi zračne napade protiv šiitskih pobunjenika u Jemenu, predložila je u četvrtak petodnevni prekid vatre kako bi se omogućila dostava humanitarne pomoći stanovništvu teško pogođenom sukobima.

Prijedlog je iznio saudijski ministar vanjskih poslova Adel al-Jubeir na zajedničkoj konferenciji za novinare s američkim državnim sekretarom Johnom Kerryjem, koji je pozvao pokret Husi da na to pristane. “Prekid vatre ovisi o pokretu Husi”, rekao je.

Kerry je također istaknuo da ni Saudijska Arabija ni SAD ne govore o slanju vojnika u Jemen, što je u srijedu zatražila jemenska vlada.

Zahtjev Jemena

Jemen je pozvao međunarodnu zajednicu na brzu kopnenu vojnu intervenciju kako bi spasila tu zemlju, suočenu s napadima pobunjeničkog pokreta Husi u kojima su stradali brojni civili. Pismo kojim je ambasador Jemena pri UN-u zatražio od Vijeća sigurnosti kopnenu vojnu intervenciju, naročito u gradovima Aden i Taizz, moglo bi biti pravno uporište za takav potez, navodi novinska agencija Reuters.

Tim pismom, koje je Reuters imao na uvid, Jemen je od organizacija za ljudska prava zatražio da dokumentiraju “barbarske zločine protiv bespomoćnog stanovništva”.

Međunarodna koalicija pod vodstvom Saudijske Arabije pokrenula je 26. marta zračne napade na pokret Husi, koji podržavaju snage vjerne bivšem jemenskom predsjedniku Aliju Abdullahu Salehu.

U borbama širom Jemena u srijedu je ubijeno 120 ljudi, uglavnom civila, uključujući najmanje 40 ljudi koji su pokušali pobjeći pred teškim borbama u Adenu, ali su pobunjenici pucali po njihovom brodu.

Opsada Adena

Pobunjenički pokret Husi i bivše vojne snage lojalne bivšem predsjedniku Salehu već sedmicama opsjedaju grad Aden u kojem je predsjednik Abd Rabbuh Mansur Hadi imao sjedište Vlade prije nego što je prisiljen na bijeg u Saudijsku Arabiju.

Pobunjenici su u septembru ušli u glavni grad Sana'u i od tada napreduju prema jugu i istoku zemlje, tvrdeći pri tom da pobjeđuju u ratu protiv “sunitskih militanata i korumpirane vlasti”.

Američki državni sekretar John Kerry u srijedu je najavio da će razgovarati sa Saudijskom Arabijom o mogućem prekidu vojnih operacija u Jemenu da bi se olakšao dolazak humanitarne pomoći. Šef američke diplomatije to je rekao u Džibutiju, gdje je završio turneju po istočnoj Africi, odakle putuje u Rijad. Tamo bi se trebao sastati s princem nasljednikom Mohammedom bin Nayefom.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO