Rat nanio veliku štetu sirijskoj ekonomiji

Rat u Siriji nanio je veliku štetu ekonomiji te regije. Nasilje duž granice s Jordanom prisililo je Amman da zatvori sve glavne trgovačke pravce.

Milijarde dolara u robi nekada su prolazile kroz vrata Jaber, odnosno Nasib prijelaza. Ali sada, kada je trgovina sa Sirijom okončana, to više nije slučaj.

Prolaz je bio od ključne važnosti za ogromnu trgovačku mrežu između Europe i Bliskog istoka. Jordan je zatvorio prolaz prošlog mjeseca, kada su snage lojalne predsjedniku Basharu al-Assadu, preuzele kontrolu nad sirijskom stranom granice.

Kamion je nekada Jordancu Firasu al-Zoubiju  bio spas, a sada mu je teret. Zatvaranje granice znači da više ne može raditi u slobodnoj trgovinskoj zoni između Jordana i Sirije. Od njega zavisi 17 članova porodice, a ima i ratu kredita za kamion, koju mora plaćati svaki mjesec.

„U državi ima 4.000 kamiona, a posla za njih nema. Na lokalnom tržištu, dobijemo posao jednom u tri mjeseca“, govori Zoubi.

Jordanske vlasti kažu da ponovnog otvaranja granice neće biti uskoro. Kako sada stvari stoje, odbijaju raditi sa pobunjenicima, sa prolaza Jaber javlja Al Jazeerina novinarka, Nisreen el-Shamaylen.

„Zatvaranje jedinog trgovačkog prolaza između Jordana i Sirije je dovelo do toga da hiljade Jordanaca izgube posao u slobodnoj trgovačkoj zoni i fabrikama koje se nalaze u blizini. Da bi situacija bila još gora, tu su i izvještaji o pljačkama posljednjih zaliha investitora, iza kojih stoje sirijski pobunjenici“, dodaje ona.

Izolacija zbog nasilja

No, to nije sve – trgovine sa Irakom, također, nema. Razlog je grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL), koja kontrolira dijelove provincije Anbar – zbog toga je Jordan zabranio vozačima kamiona da voze tamo.

Jedan irački vozač, koji nije dao svoje ime, kaže kako ISIL ponekad maltretira vozače, te oduzima automobile i robu. Ako vozač nije sunit, velika je šansa da neće živ proći kontrolnu tačku.

„Zaustavljaju nas, traže dokumente koji pokazuju odakle smo i šta prevozimo. Na licu mjesta vrše procjenu i naplaćuju stotine dolara po autu za prijelaz. Dobijemo i priznanicu za to“, naveo je Iračanin.

Trgovci tvrde da Jordan zbog nasilja postaje izoliran. Ekonomija te zemlje je u najvećoj krizi u svojoj historiji.

„Ova izolacija nam je nametnuta. Mi smo država koja uvozi 90 posto potrebne hrane. Imamo dovoljan broj zaliha, no razloga za strah ima.  Zbog nesigurnosti regije ne znamo šta nas čeka. Šta ako se vrata zatvore zbog rata u obližnjim vodama? Ne nalazimo se u dobroj poziciji“, istakao je Khalil el-Haj Tawfiq, predsjednike Generalne asocijacije trgovaca hranom.

Jordan se uspješno bori sa grupama iz Iraka i Sirije. No, ekonomija koja opada prijeti političkoj stabilnosti u zemlji – pogotovo u trenutku kada država nije predložila nikakvo rješenje.

Izvor: Al Jazeera