Netanyahu osigurao većinu za formiranje vlade

Bez ovog dogovora u posljednjem trenutku izraelski predsjednik bi povjerio zadatak nekom drugom (AFP)

Izraelski premijer u odlasku Benjamin Netanyahu u srijedu je uspio osigurati parlamentarnu većinu dogovorom s nacionalističkom vjerskom strankom “Židovski dom” o osnivanju koalicije za formiranje nove vlade, doznaje se od izvora bliskih pregovaračima.

Šef Židovskog doma Naftali Bennett je potvrdio na društvenoj mreži Twitter zaključivanje dogovora između njegove desničarske stranke i Netanyahuovog Likuda.

Time je postignuta minimalna većina od 61 zastupnika, od njih 120 u parlamentu, Knessetu.

“Pregovori su završeni, kampanja je gotova, sada idemo raditi”, rekao je Bennett, kako prenosi Hina.

Dogovor u posljednji trenutak

Bez tog dogovora u posljednjem trenutku sa Židovskim domom dosadašnjeg ministra gospodarstva, predsjednik Izraela Ruven Rivlin bi povjerio taj zadatak nekom drugom.

U koaliciji su, osim Netanyahuovog konzervativnog Likuda, jedna stranka centra, dvije ultraortodoksne i spomenuta tvrdolinijaška, koja podržava židovske naseljenike.

Netanyahuov Likud odnio je iznenađujuće glatku pobjedu na izborima 17. ožujka, osvojivši 30 mjesta, nakon što su izlazne ankete predviđale da neće biti jasnog pobjednika. Unatoč takvoj pobjedi, Netanyahuu je bilo teško sastaviti koaliciju.

Pregovori trajali šest sedmica

Najveći udarac zadao mu je šef diplomacije Avigdor Liberman svojom neočekivanom ostavkom. S Libermanovom nacionalističkom strankom “Izrael naš dom” koalicija bi imala 67 zastupnika.

Pregovori o koaliciji trajali su punih šest tjedana i ispostavilo se da je zadatak teži nego što se moglo pretpostaviti.

Stranka s kojom je sklopljen ključni dogovor protivi se mirovnim potezima prema Palestincima i zalaže za širenje židovskih naselja na okupiranoj palestinskoj zemlji, s čime se ne slažu SAD i europske zemlje.

Izvor: Agencije