HRW: Bombe sudanske vlade ubijaju djecu

Sudanski bombarderi su namjerno gađali bolnice i uništili ili oštetili više od 200 škola (AFP)
Sudanski bombarderi su namjerno gađali bolnice i uništili ili oštetili više od 200 škola (AFP)

Neselektivno bombardiranje sudanske vlade po pobunjeničkim područjima ubija i ranjava djecu, objavio je Human Rights Watch (HRW).

Ta međunarodna organizacija dokumentirala je smrt više od stotine civila u zračnim bombardiranjima pokrajine Južni Kordofan od prošle godine. Među žrtvama je 26 djece, prenosi Hina.

“Djeca su doslovce raznesena i živa spaljena zajedno sa svojom braćom i sestrama”, rekao je Daniel Bekele iz HRW-a. “Nedostaje im hrana, osnovna zdravstvena zaštita i obrazovanje, a situacija se samo pogoršava”, dodao je.

Tokom obilaska trinaest sela i gradića na planini Nuba u toj provinciji, HRW je pronašao dokaze da su bombarderi namjerno gađali bolnice te uništili ili oštetili više od dvije stotine škola.

Optužbe HRW-a

HRW optužuje Khartoum da sprječava rad međunarodnih humanitarnih organizacija. Sudanska vlada je ranije negirala napade na civile.

Pobunjenici iz etničke manjine u Južnom Hordofanu i obližnjoj državi Plavi Nil od 2001. se bore protiv vlade koju optužuju za diskriminaciju.

Vjeruje se da su hiljade ljudi ubijene, a stotine hiljada raseljene ili izbjegle u Južni Sudan.

Sudanska vlada suočena je s pobunom i u zapadnoj pokrajini Darfur gdje je u posljednjih deset godina poginulo 300.000 ljudi.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO