Grčka ne želi popustiti eurozoni

Tsipras je također razgovarao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom (Reuters)
Tsipras je također razgovarao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom (Reuters)

Grčka još ne želi popustiti međunarodnim kreditorima i prihvatiti njihove zahtjeve da smanji penzije i omogući lakša otpuštanja radnika, što umanjuje šanse da se iduće sedmice postigne napredak u vezi sa nastavkom finansiranja.

Uprkos nastojanjima predsjednika Evropske komisije Jean Claudea Junckera da uvjeri ljevičarskog premijera Alexisa Tsiprasa da popusti u vezi sa ta dva ključna uslova za deblokadu preostalih tranši kredita EU-a i MMF-a, glasnogovornik grčke vlade rekao je da kreditori ne mogu očekivati da Atena pristane na sve.

“Institucije ne bi trebale očekivati da će vlada popustiti u svemu”, rekao je Gabriel Sakellaridis na konferenciji za novinare. Sakellaridis je istakao da su ustupci potrebni na obje strane, ali da je očigledno kako ne mogu smanjiti visinu penzija. Grci žele da ministri finansija eurozone u zajedničkoj izjavi potvrde dosadašnji napredak u pregovorima kako bi Evropskoj centralnoj banci dali prostora da dopusti Ateni da proda više kratkoročnog duga grčkim bankama.

Ovim bi se smanjio pritisak na grčku vladu i pomoglo joj se da vrati 750 miliona eura duga MMF-u 12. maja i kasnije isplati plate i penzije. Ali evropski izvori smatraju da ECB to najvjerojatnije neće učiniti osim ako ministri eurozone ne budu dali snažan signal da postoje izgledi za deblokadu kredita.

“Tome nismo ni blizu kako sada stvari stoje”, rekao je dužnosnik blizak pregovorima.

Juncker je u četvrtak telefonom razgovarao s predsjednikom ECB-a Mariom Draghijem i ponovo će razgovarati sa Ciprasom. Na pitanje u vezi sa mogućnosti grčkog bankrota i izlaska iz eurozone, Juncker je rekao: “Kada bismo rekli da je Grexit opcija, što mislite da bi se tada dogodilo na financijskim tržištima?”

Tsipras je također razgovarao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, koji je potvrdio da je Moskva spremna finansirati grčke kompanije koje će učestvovati u planiranom plinovodu, objavio je Kremlj, ne navodeći kada ni o kojem je iznosu riječ.

Ateni ponestaje novca

Ateni ponestaje novca, ali ne želi pristati na nepopularne reforme koje je obećala prethodna vlada. Pregovori napreduju tako sporo da kreditori ne vjeruju da će na sastanku u ponedjeljak biti postignut dogovor.

Njemački ministar finansija Wolfgang Schaeuble, rekao je da u ponedjeljak ne očekuje nikakav pomak.

Francuski ministar finansija Michel Sapin, koji pokušava posredovati između Berlina i Atene, također je rekao da dogovor neće biti postignut u ponedjeljak, nego poslije.

Predsjednik euroskupine Jeroen Dijsselbloem, rekao je u intervjuu za Le Monde da bi se, iako je konačan rok za dogovor kraj juna, mogao postaviti novi rok ako problemi sa likvidnošću postanu preveliki za Atenu. Odbacuje također, bilo kakve razgovore o restrukturisanju grčkog duga dok se uspješno ne završi sadašnji program pomoći.

Grčki ministar finansija Janis Varufakis, rekao je kako očekuje da dogovor bude postignut u roku nekoliko dana ili sedmica, te da bi trebao uključivati privatizacije, reformu penzionog sistema, pravosuđa i sistema PDV-a.

Glasnogovornik Evropske komisije je naglasio da će se pregovori sa Grčkom nastaviti tokom vikenda.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO