Gazprom razmatra ustupke zbog monopola

Gazprom zadovoljava trećinu evropskih potreba za plinom (EPA)
Gazprom zadovoljava trećinu evropskih potreba za plinom (EPA)

Gazprom bi mogao EU-u ponuditi nove ustupke, uključujući i cijenu plina, kako bi se nagodbom riješio postupak za zlouporabu dominantnog položaja na tržištu i kako bi se izbjegla duga pravna bitka koja bi ga mogla stajati milijarde dolara kazne.

Europska komisija optužila je Gazprom, koji zadovoljava trećinu europskih potreba za plinom i u Europi zarađuje više od polovice svojih prihoda, da koristi dominantnu poziciju u istočnoj Europi kako bi nametao nepoštene cijene, do 40 posto više u odnosu na one po kojima je plin prodavao drugdje.

Ta državna tvrtka, koja BDP-u Rusije doprinosi s osam posto, odbacuje optužbe i tvrdi da je već dala značajne ustupke.

No, radije bi izbjegla skupi sudski postupak koji bi mogao dodatno zaoštriti odnose Moskve i Bruxellesa, ionako zategnute zbog sukoba u Ukrajini.

Ako novim ustupcima postigne nagodbu, neće biti kažnjen niti će ga europski regulatori tužiti za kršenje protumonopolskih pravila EU-a.

EU želi da Gazprom promijeni svoj mehanizam izračuna cijena, koristeći se cijenama plina na europskim spot tržištima, umjesto formule koju tradicionalno koristi za većinu svojih ugovora, a koja se temelji na cijeni nafte.

Tek oko 16 posto njegovih ugovora bazirano je na tržišnim cijenama plina krajem 2014. godine.

Razmatraju tržišne cijene

Europske tržišne ili spot cijene formiraju se u glavnim plinskim burzama u zapadnoj Europi, pa bi korištenje tih cijena u ugovorima, uključujući i one za istočnu Europu, ujednačilo cijene plina u cijeloj EU.

Te su cijene često niže od cijene nafte i, dok je ta razlika manja zbog pada cijena nafte, mogla bi se u budućnosti ponovno povećati.

Dužnosnik Gazproma rekao je da tvrtka razmatra mogućnost uvođenja tih cijena u više svojih ugovora, što bi bio veliki ustupak u odnosu na glavni kamen spoticanja između dviju strana.

“Radimo na tome”, rekao je Reutersu neimenovani dužnosnik.

Gazpromu je sada na raspolaganju 12 tjedana za odgovor na optužbe koje je prošloga mjeseca iznijela europska povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.

“Radit ćemo na dokumentima i surađivat ćemo s Komisijom”, izjavio je glasnogovornik Gazproma, Sergej Kuprijanov.

I do 40 posto skuplji plin

Na temelju istrage koju je Komisija otvorila u kolovozu 2012. godine, njezino je preliminarno mišljenje da Gazprom, provedbom ukupne strategije podjele tržišta plina u srednjoj i istočnoj Europi, primjerice smanjenjem mogućnosti svojih korisnika da prekogranično preprodaju plin, krši protumonopolska pravila EU-a.

Gazprom je određenim državama članicama EU-a nametao nepoštene cijene, koje su bile više i do 40 posto u odnosu na cijene po kojima je plin prodavao drugdje.

Takvu praksu Gazprom je provodio u Bugarskoj, Češkoj, Estoniji, Mađarskoj, Latviji, Litvi, Poljskoj i Slovačkoj.

EU isto tako optužuje Gazprom da vrši pritisak na Poljsku i Bugarsku, koja je u cijelosti ovisna o ruskom plinu, da investiraju u plinovode prema prioritetima koje diktira Gazprom.

Povjerenica Vestager posebno je istaknula da slučaj nije pokrenut iz političkih razloga, nego da je riječ o tome poštuje li tvrtka europske propise ili ne. Dodaje da je istraga pokrenuta prije nego što je Rusija anektirala ukrajinski poluotok Krim.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO