Afganistanskim prevodiocima uskraćen azil

Afganistanski prevodioci su zbog posla riskirali živote. Zbog saradnje sa britanskim trupama bili su životno ugroženi, a sada čekaju odgovore iz Velike Britanije. Njihov ostanak ovisi o odluci Vrhovnog suda te zemlje.

Jedan od prevodilaca želi ostati anoniman. Kaže da mu je život u opasnosti, jer je radio za britanske i američke trupe.

Priča da je bio napadnut, a njegovoj porodici prijetili su talibani. Optužuju ga, kaže, za saradnju sa zapadnjačkim vojskama. Strahujući za život otišao je iz zemlje.

Trgovce ljudima plaćao je sve dok, skriven u stražnjem dijelu kamiona, nije došao do Ujedinjenog Kraljevstva. Uprkos saradnji sa britanskim trupama, zahtjev za azil mu je odbijen.

Izloženi prijetnjama

“Bio je to težak posao, bio sam izložen prijetnjama. Prvi put kad sam došao kući talibani su me odveli, pretukli me, pretražili džepove, ali nisu našli ništa. Ispitivali su me radim li za strance. Odgovorio sam da ne radim ni za koga, radim u prodavnici”, kaže Noor, prevodilac.

“Za razliku od prevodilaca koji su pomagali britanskoj vojsci u Iraku, ovi afganistanski prevodioci kažu da su diskriminirani, jer im nije pružena ista pomoć kao iračkim kolegama. Iako više ne rade za britansku vojsku, suočeni su, kažu, s prijetnjama smrću”, izvještava Sonia Gallego, reporterka Al Jazeere.

“Nadamo se da će sud intervenirati i osigurati da Vlada omogući zakonski ostanak afganistanskim prevodiocima i dozvoliti ovim hrabrim ljudima da, ukoliko bude potrebno, sa svojim porodicama dođu u Ujedinjeno Kraljevstvo, na sigurno, jer im je život tamo ugrožen”, ističe Rosa Curling, advokatica.

Iako britanske trupe više nisu na afganistanskom tlu, njihovo prisustvo je tamo ostavilo tragove. Muškarci i žene poput Noora nadaju se da rizik koji su preuzeli neće ostati samo na praznim obećanjima, nego sigurnom kutku, daleko od prijetnji s kojima se svakodnevno suočavaju.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Šest stotina prevodilaca, koji su služili sa britanskom vojskom u Afganistanu, mogli bi od Londona uskoro da dobiju ponudu da se trajno nasele u Velikoj Britaniji. Prevodioci tvrde da se suočavaju sa prijetnjama talibana zbog svog rada sa stranim vojnicima.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO