Raul Castro stigao na vojnu paradu u Moskvi

Castro je u trećoj posjeti Rusiji otkad je postao predsjednik Kube (EPA)

Kubanski predsjednik Raul Castro je prvi od pozvanih svjetskih lidera stigao u posjetu Rusiji, tokom koje će prisustvovati i vojnoj paradi za Dan pobjede, 9. maja.

Castro je u Moskvu doputovao jučer, a ovo mu je treća posjeta Rusiji otkad je postao predsjednik Kube, saopćila je press služba Kremlja za AFP.

Castro će se tokom posjete Moskvi susresti sa visokim ruskim zvaničnicima, uključujući predsjednika Vladimira Putina i premijera Dmitrija Medvedeva, prenosi Tanjug.

Latinoamerička tura

Sa Putinom se kubanski predsjednik posljednji put sreo jula prošle godine, kada je ruski predsjednik doputovao na Kubu u okviru svoje latinoameričke ture.

Prema saopćenju ruske vlade, očekuje se da će Castro i Medvedev u današnjim razgovorima razmatrati saradnju dvije zemlje u oblasti energetike, saobraćaja i zdravstva.

Rusija i Kuba su bile saveznice tokom sovjetske ere, a Raul Castro je u to vrijeme na desetine puta bio u posjeti Moskvi u svojstvu kubanskog ministra odbrane.

On je, između ostalog, tokom posjete 1962. ugovorio razmještanje sovjetskih nuklearnih raketa na Kubi, što je dovelo do međunarodne krize.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO