Ljubljana: Počela izgradnja Islamskog centra

Prva ljubljanska džamija porušena je nakon Prvog svjetskog rata (Anadolija)

Početak izgradnje Islamskog kulturnog centra u Ljubljani, čijom će izgradnjom Slovenija dobiti drugu džamiju, nakon što je prva porušena pri završetku Prvog svjetskog rata, službeno su proglasili u srijedu ljubljanski muftija Nedžad Grabus i gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković. 

Centar će se prostirati na prostoru veličine blizu 13.000 kvadratnih metara, rekao je nedavno u Sarajevu tajnik Islamske zajednice u Sloveniji Nevzet Porić, prilikom predstavljanja projekta izgradnje Islamskog kulturnog centra u Ljubljani.

Taj moderni objekt će, osim džamije, imati edukacijski, upravni i stambeni dio, zatim sportsku salu, restoran i druge sadržaje namijenjene muslimanima u Sloveniji.

“U Sloveniji živi, prema popisu iz 2002. godine, oko 50.000 muslimana. Ne rade se više takve vrste popisa, ali prema našim podacima, u zemlji živi oko 100.000 muslimana. U Ljubljani živi oko 40 posto od ukupnog broja muslimana, oko 90 posto njih su Bošnjaci, jedan manji procenat je iz Sandžaka, Crne Gore, Srbije i Makedonije”, naglasio je Porić.

Podrška Katara

Za kupovinu zemljišta i sve potrebne dozvole za početak izgradnje centra do sada je utrošeno blizu osam milijuna eura, a u konačnici centar bi trebao koštati oko 35 milijuna eura.

Izgradnju pomaže država Katar, a podršku izgradnji dala je gradska uprava Ljubljane na čelu s gradonačelnikom Zoranom Jankovićem.

“Ja džamiju iščekujem sa velikim veseljem i ponosom. Nakon 50 godina muslimani u Sloveniji, koji su naši građani, dobit će svoj objekat”, kazao je Janković prilikom sarajevskog predstavljanja projekta izgradnje centra.

Kamen temeljac za izgradnju Islamskog centra u Ljubljani postavljen je 14. rujna 2013. godine.

Izvor: Al Jazeera