Sukob Hezbollaha i Nusre u Libanu

Nusra front se još nije oglasio u vezi ovog napada (AP)

Pripadnici Hezbollaha sukobili su se danas na istoku Libana, u blizini sirijske granice sa Nusra frontom, koja je ogranak Al-Kaide u Siriji, prenio je Reuters pozivajući se na televizijski kanal Hazbollaha i vojni izvor u libanskoj grupi.

Prema tvrdnjama tog vojnog izvora, Hezbollah je iz zasjede napao pripadnike Nusra fronta na “isturenim pozicijama” u predgrađu planinskih gradova Toufeil i Britel.

Nusra front je aktivan u područjima u blizini sirijske granice, a i ranije je napadao položaje libanske vojske i Hezbollaha, navodi britanska agencija.

“Sukobi su izbili prije nekoliko sati, a njihovi gubici su veliki”, rekao je izvor Hezbollaha za Reuters.

Televizija Al Manar prenijela je da su borci Hezbollaha uništili pet vojnih vozila Nusra fronta i ubili najmanje 12 njihovih pripadnika.

‘Osovina otpora’

Nusra front se još nije oglasio u vezi ovog napada.

Libanski sigurnosni izvor rekao je da su se sukobi nastavili u predgrađu Britela i u području oko Toufeila na 50 km od sirijske granice.

Lider Hezbollaha kazao je da bi pad režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, značio pad osovine otpora, izvijestio je libanski list Al-Akhbar u utorak.

Hasan Nasrallah je ranije utvrdio da Assad ne može biti zbačen, ali da će teško uspostaviti kontrolu nad cijelom sirijskom teritorijom. On je to izjavio na sastanku sa bivšim načelnikom vojske i kršćanskim liderom, saveznikom Hezbollaha, Michelom Aounom, navodi Al-Akhbar.

Šiitska grupa Hezbollah čini osovinu otpora uz Assada i Iran, a poslala je stotine pripadnika da se bore uz njegove vojnike u građanskom ratu koji traje već četiri godine.

Sunitska pobunjenička grupa Nusra front zalaže se za rušenje Assada sa vlasti.

Izvor: Agencije