Rusija: EU neće održivo primirje u Ukrajini

Primirje u Ukrajini više ne postoji, kazala je litvanska predsjednica (EPA)

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, optužio je Evropsku uniji da ne želi da se održi primirje u istočnoj Ukrajini.

Proruski separatisti i ukrajinska vlada dogovorili su primirje u bjeloruskoj prijestolnici Minsku 12. februara, ali ono nije uspjelo zaustaviti sve borbe pa je sada gotovo mrtvo, izjavila je za Reuters litvanska predsjednica, Dalia Grybauskaite.

Lavrov je skrenuo krivnju na Kijev na press konferenciji u Moskvi i optužio je Evropsku uniju da ignorira napade u kojima ginu civili na područjima pod kontrolom pobunjenika, prenosi Hina.

“Sudeći po određenim znakovima, neko u Evropskoj uniji želi da EU dopusti ukrajinskoj vladi da ne provodi sporazume iz Minska”, kazao je Lavrov nakon razgovora s austrijskim šefom diplomatije, Sebastianom Kurzom.

Ruski ministar nije iznio detalje, ali je opisao navodnu pojačanu vojnu aktivnost ukrajinskih snaga posljednjih sedmica kao pokušaj razvrgavanja sporazuma o primirju.

Evropska unija nije odmah odgovorila na izjavu Lavrova, nego je već uobičajeno pozvala sve strane da se pridržavaju sporazuma iz Minska i pritom je posebno naglasila odgovornosti Moskve.

‘Nepostojeće primirje’

Većina čelnika Unije kaže da se nadaju da se primirje može održati, ali je litvanska predsjednica Dalia Grybauskaite izjavila da primirje “više ne postoji”.

“Situacija se, naravno, svakodnevno mijenja, ali mi se oslanjamo na podatke NATO-a, a oni su takvi da pokazuju da je sporazum iz Minska svršen”, kazala je ona u intervjuu u litvanskoj prijestolnici Vilniusu.

U nacrtu izjave pripremljenom za samit EU-a sa šest istočnih susjeda (Ukrajina, Armenija, Azerbejdžan, Bjelorusija, Gruzija i Moldavija) ovoga mjeseca u Rigi, navodi se da će Evropska unija početi provoditi sporazum o slobodnoj trgovini s Ukrajinom od iduće godine unatoč pritisku Rusije da ponovno odgodi njegovu primjenu.

U zajedničkoj izjavi, koja će vjerojatno razbjesniti Moskvu, navodi se kao početak primjene sporazuma 1. januara 2016. godine, što je već godinu dana kasnije od planiranog.

Rusija traži da se provedba odgodi za barem još jednu godinu, rekao je jedan ukrajinski dužnosnik, ali EU insistira na tome da više ne može biti odgoda.

Iako je Evropska unija voljna razmotriti pitanja koja Rusiji izazivaju zabrinutost, provedba će biti “glavni prioritet EU-a i partnera”, stoji u nacrtu izjave.

Kijev i Zapad optužuju Moskvu za slanje oružja i vojnika kao pomoć separatistima u Ukrajini, u sukobima u kojima je ubijeno više od 6.100 ljudi u nešto više od godinu dana.

Rusija odbacuje optužbe i kaže da je Zapad potaknuo prošlogodišnje svrgavanje ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča, kojeg je podržavala Moskva, u sklopu napora da smanji ruski utjecaj u regiji.

Izvor: Agencije