EU i Iran nastavljaju nuklearne pregovore

Zvaničnici iz SAD-a, Rusije, Kine, Francuske, Velike Britanije i Njemačke pridružit će se pregovorima 15. maja (AFP)

Pregovarači Evropske unije i Irana ponovo će se sastati 12. maja u Beču, kako bi pokušali da postignu dogovor o kontroli nuklearnog programa Teherana, saopćeno je iz EU, dodajući da će im se 15. maja pridružiti i predstavnici šest svjetskih sila.

“Politički direktor Evropske unije Helga Schmid i iranski pregovarači Abbas Araghchi i Majid Takht Ravanchi, nastavit će svoj rad 12. maja u Beču”, navodi u saopćenju Evropska komisija, a prenosi Tanjug.

Zvaničnici odgovarajućeg ranga iz Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, Kine, Francuske, Velike Britanije i Njemačke pridružit će im se 15. maja.

“Pregovarači će nastaviti da rade na nacrtu osnovnog teksta Zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije, zasnovanim na ključnim tačkama usvojenim 2. aprila u Lozani i pokrenutim prošle sedmice u New Yorku.

Garancija za mirnodopsku namjenu

U međuvremenu, stručnjaci nastavljaju da rade na aneksima glavnog teksta”, navodi se u saopćenju.

Izrada okvirnog dogovora o iranskom nuklearnom programu “napreduje” uprkos “brojnim primjedbama” u tekstu koji se treba dovršiti do 30. jula, rekao je u ponedjeljak iranski ministar vanjskih poslova, Mohamed Javad Zarif.

Konačni dogovor morat će garantirati isključivo mirnodopsku namjenu iranskog nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija uvedenih 2006.

Zapad i Izrael sumnjaju da Iran želi proizvesti atomsku bombu skrivajući se iza civilnog nuklearnog programa, što Teheran poriče.

Izvor: Agencije