Anketa: Većina Britanaca za ostanak u EU

Samo se 18 posto anketiranih izjasnilo kako bi definitivno glasovalo za izlazak Velike Britanije iz EU-a (EPA)

Britanci su skloniji da na eventualnom budućem referendumu glasuju za ostanak u EU nego za izlazak iz nje, ukazuje istraživanje javnog mišljenja koje je za londonski Times obavila jedna agencija.

Samo se 18 posto anketiranih izjasnilo kako bi definitivno glasovalo za izlazak Velike Britanije iz EU-a, prenosi Reuters.

Za ostanak u EU glasovalo bi 35 posto anketiranih, dok je još 18 posto reklo kako bi glasovalo za ostanak, ali da su otvoreni i za sugestije koje bi ih možda navele da promijene odluku.

Da bi glasovali protiv ostanka u EU, ali da su također otvoreni za drugačije sugestije, izjasnilo se 14 posto anketiranih, dok je 16 posto bilo neodlučno, prenosi Tanjug.

U ovom istraživanju, obavljenom 28. i 29. travnja, sudjelovalo je 1.823 Britanaca.

U Britaniji se u četvrtak održavaju opći izbori, a premijer David Cameron je obećao da će, ukoliko bude izabran, održati referendum o članstvu Britanije u EU. 

Pobjednik će morati u koaliciju

Iako obje najveće britanske stranke i dalje tvrde da se bore za apsolutnu većinu i nadaju se da će im u zadnji tren to i uspjeti, dva dana do četvrtka i britanskih parlamentarnih izbora sve ankete pokazuju da će parlament biti podijeljen, a laburisti ili konzervativci morat će sastaviti vladu koaliranjem s jednom ili više manjih stranaka.

“Mi želimo većinu i ne pregovaramo ni s kojom strankom o izbornim rezultatima”, kaže konzervativac William Hague koji je nakon izbora 2010. pregovarao s Liberalnim demokratima o stvaranju vladajuće koalicije, tek druge nakon Drugog svjetskog rata.

Očekuje se da u četvrtak samo dvije trećine Britanaca s pravom glasa izađe na izbore rezultat kojih će odrediti gospodarski smjer razvoja zemlje, a mogao bi imati krupne posljedice za socijalnu državu, na odnos s Europskom unijom pa i na budući integritet zemlje.

Prema anketama konzervativci najjači

Ako su ankete točne, konzervativci će biti najjača stranka u parlamentu i imati 285 od 650 zastupnika, odnosno dvadesetak manje nego što su osvojili na izborima prije pet godina. Laburistima ankete predviđaju 275, to jest dvadesetak mandata više.

Po pisanju njemačke agencije dpa čini se da će škotski nacionalisti s 40 zastupnika biti po snazi treća grupa u parlamentu pa bi neslužbena koalicija laburista i SNP-a imala parlamentarnu većinu, prenosi Hina.

U televizijskoj debati 30. travnja laburistički vođa Ed Milliband rekao je da “neće sastaviti laburističku vladu ako to znači dogovaranje ili koaliciranje sa SNP-om” pa se vjerojatnijim čini da će pokušati sastaviti manjinsku vladu uz potporu SNP-a.

Nije vjerojatno, piše dpa, da će konzervativci s liberalnim demokratima koji su u velikom padu i osvajaju maksimalno 25 zastupničkih mjesta imati dovoljno zastupnika da nastave svoju dvostranačku koaliciju.

Izvor: Agencije