Megaštrajk mašinovođa u Njemačkoj

U utorak u dva ujutro počinje mega štrajk njemačkih mašinovođa i trajat će do nedelje do devet sati ujutro.

Teretni vozovi već od ponedeljka neće voziti i ovo je do sada najveći štrajk mašinovođa u trenutnom tarifnom konfliktu, javili su iz Sindikata njemačkih mašinovođa (GDL).

S obzirom da su mašinovođe ovaj štrajk tek najavile u nedelju navečer, Njemačke željeznice(Deutsche Bahn) nisu uspijele napraviti zamjenski plan vožnje.

Aktivni vozovi

Mašinovođe su i nedavno štrajkovale, a u štrajku se nalazi blizu  blizu 20.000 članova GDL-a.

Operator željeznica Deutsche Bahn, uspio je u nedavnom štrajku da održi jedan broj metroa aktivnim, ali njemački mediji su izvijestili da dvije trećine vozova koji saobraćaju dužim linijama i 85 posto lokalnih nije bilo u opticaju.

“Ovaj totalno neshvatljivi štrajk znači da su se, uprkos izmjenama rasporeda, stotine hiljada naših klijenata morale pomiriti sa prekidom saobraćaja. Štrajk ide i na trošak mnogih uposlenika u željeznicama, a da ne spominjem stotine hiljada vozača koji su se našli u strašnim saobraćajnim gužvama na cestama širom zemlje”, kazao je tada glasnogovornik Deutsche Bahna, Achim Stauss.

Sindikat mašinovođa njemačkih željeznica stupio je u štrajk, zahtijevajući povišicu plata od pet posto i manji broj radnih sati.

Inače, mašinovođe u ovoj zemlji zarađuju između hiljadu i po do dvije hiljade eura mjesečno, što je upola manje od njihovih kolega u susjednoj Švicarskoj.

Njemačke željeznice su jednom prilikom pokrenule postupak protiv sindikata mašinovođa, ali taj štrajk je završio prije nego što ga je sud u Frankfurtu proglasio zakonitim.

Izvor: Al Jazeera i agencije