Italijani strahuju od priliva migranata

Italijanska vlada najavila je da će dio migranata smjestiti u napuštene zgrade, ali pojedini građani smatraju kako bi one trebale biti iskorištene da bi se pomoglo italijanskim beskućnicima.

Migranti svakodnevno stižu u Italiju. Sanjaju o novom životu u Evropi za sebe i porodice koje su ostavili u domovini. Da bi došli do Italije, rizikovali su živote.

Abayel je putovao od Eritreje preko Sudana do Libije, gdje je bio pritvoren nekoliko mjeseci.

“Bilo je opasno. Moji roditelji su sve prodali kako bih ja bio slobodan i došao ovamo. Kad su prebacili novac na račun krijumčara, odveden sam na plažu s koje smo isplovili. Padala je kiša, voda je ulazila u čamac. Mislili smo da ćemo se utopiti. Spasili su nas Nijemci. Bio sam presretan kad sam ih vidio”, govori Abayel, migrant iz Eritreje.

Njegovo spašavanje bilo je dio operacije “Triton”, zajedničkog projekta EU u Sredozemnom moru, pokrenutog krajem prošle godine.

“Ali za većinu migranata Italija je samo još jedna tranzitna tačka na putu ka Sjevernoj Evropi, gdje misle da imaju više mogućnosti za zaposlenje. Sada mnogi strahuju da će im, zbog negativnih stavova širom Evrope i jačanja graničnih kontrola, prihvatni centri poput ovog postati trajni dom”, javlja reporterka Al Jazeere, Hoda Abdel-Hamid.

Italija je do sada podnosila najveći teret dolaska migranata. Vlasti su ih morale rasporediti širom zemlje, gdje god su našle prazan objekat.

Zgrada koja je nedavno zaplijenjena od mafije, uskoro će otvoriti svoja vrata pridošlicama.

Problem beskućnika

Obnavlja se i jedna napuštena škola. Nalazi se u zapuštenoj četvrti u predgrađu Rima. Stanovnici četvrti strahuju od dolaska velikog broja migranata.

“Ovo područje je izolovano. Javnih službi gotovo nema, nema ni prodavnica, apoteka, telefona, ničega. Govorimo o ljudima koji još nisu identifikovani, o kojima ništa ne znamo. Zbog toga smo uplašeni. Ovo je četvrt sa brojnim privatnim kućama, a sada bi mogla postati geto”, navela je stanovnica Rima, Livia Morini.

Pred školom se smjestila i grupa beskućnika. Smatraju da bi Italijani bez krova nad glavom trebali biti prioritet.

“Nama ništa ne nude. Ništa ne možemo tražiti od vlasti, a ostali smo bez svega. Bijesni smo zbog onoga što se dešava. Migranti dobijaju smještaj i pomoć. Nemamo ništa protiv njih, ali mi smo ti koji postaju stranci u vlastitoj zemlji” rekla je beskućnica, Rossana Pelosa.

I dok oni koji su uspjeli stići do Italije, bježeći od nasilja u zemljama poput Libije, osjećaju olakšanje, mnogi u ovoj i drugim evropskim zemljama strahuju da bi identitet njihovih gradova u budućnosti mogao biti potpuno drugačiji.

Izvor: Al Jazeera