U Austriji 14-godišnjak osuđen za terorizam

Pokrajinski sud u Sankt Poltenu osudio je danas na zatvorsku kaznu jednog 14-godišnjaka zbog zločinačkog terorističkog udruživanja i navođenja na provođenje terorističkog krivičnog djela, prenose svjetske agencije.

Učenik iz ovog austrijskog grada, koji će za nekoliko dana napuniti 15 godina, prema njegovom advokatu Rudolfu Mayeru, priznao je krivicu.

Suđenje je, zbog činjenice da se radi o maloljetniku, a i priznanja, održano bez prisustva javnosti.

Otežavajuće i olakšavajuće okolnosti

Sudija Marcus Gruenberger je izrekao kaznu od dvije godine zatvora, od kojih je osam mjeseci obavezno. Gruenberger je obrazložio da je otežavajuća okolnost bila činjenica da se radi o dva krivična djela, a olakšavajuća priznanje, kao i da je do krivičnog djela mladić bio nekažnjavan.

On je istakao kako je sud bio pred dilemom koju kaznu da izrekne za namjeru 14-godišnjaka da u zrak digne bečku željezničku stanicu Westbahnhof, za šta je predviđena kazna do pet godina zatvora.

Sudija je opomenuo mladića da se naredne tri godine ponaša u skladu sa zakonom i tijesno sarađuje sa nadležnim ustanovama i psihijatrom. Ukoliko ne bude bilo tako, zatvorska kazna od osam mjeseci bit će preinačena u dužu.

Prijavila ga policija

Mladić, turskog porijekla, uputio se prošle jeseni u Beč s namjerom da digne u zrak bečku željezničku stanicu.

On se o načinu izrade bombe informirao preko interneta, ali nije uspio da provede u djelo svoje namjere, jer je njegov nestanak prijavila porodica.

Kako se navodi u optužnici, dječak je želio izvesti napad i potom se pridružiti „svetom ratu“ u Siriji gdje bi se pridružio oružanoj grupi Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Vlasti su zatražile od medija da ne objave identitet tinejdžera zbog njegovih godina.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO