Merkel peti put najmoćnija žena u svijetu

Prema Forbesu, u 2016. Angelu Merkel može ugroziti jedino Hillary Clinton (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel je i dalje, petu godinu zaredom, najmoćnija žena u svijetu, ispred Hillary Clinton i Melinde Gates, pokazao je godišnji popis časopisa Forbes.

Predsjednica Centralne banke Sjedinjenih Američkih Država, Janet Yellen, je s drugog pala na četvrto mjesto, a na petom je Mary Barra, generalna direktorica General Motorsa.

Direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde je s petog prešla na šesto mjesto, a brazilska predsjednica Dilma Rousseff je na sedmom mjestu.

Nacionalna recesija

“Merkel je u decembru 2014. osvojila treći četverogodišnji mandat na čelu najdinamičnije zemlje Evrope”, pojašnjava Forbes i naglašava da je ona pobijedila nacionalnu recesiju tokom svjetske ekonomske krize, a sada je u žiži napora pomoći Grčkoj da pokrene svoju ekonomiju.

Prema Forbesu, u 2016. je može ugroziti jedino Hillary Clinton, koja je prošle godine bila na šestom mjestu godišnjeg popisa 100 najmoćnijih žena svijeta.

Na popis je ove godine ušlo 19 novih imena, među kojima američka pjevačica Taylor Swift, koja je s 25 godina najmlađa na tom popisu.

Na popisu se nalazi osam čelnica država i 15 milijarderki.

Među onima koje su ove godine ispale s popisa je američka pjevačica Lady Gaga, mijanmarska opoziciona čelnica Aung San Suu Kyi i brazilska manekenka Gisele Bundchen.

Izvor: Agencije