NATO počeo veliku avionsku vojnu vježbu

Očekuje se da će u istom trenutku u zraku biti više od 90 aviona (Reuters)

Šest zemalja članica NATO-a i još tri partnerske zemlje počele su u ponedjeljak zajedničku avionsku vojnu vježbu na sjeveru Evrope, u kojoj učestvuje više od 4000 ljudi i više od stotinu aviona.

Vježba Arctic Challenge 2015, koja se smatra jednom od najvećih takvih vježbi ikad održanih, odvija se usljed povećanih napetosti između zapadnih zemalja i Rusije.

Vježbu predvodi članica NATO-a Norveška, a veliki dio vježbe odvija se u zračnom prostoru i u bazama u Švedskoj i Finskoj, zemljama koje nisu članice NATO-a.

Ovakvi manevri održavaju se svake druge godine, a za to vrijeme testira se pogađanje meta u zraku i dolijevanje goriva tokom letova borbenih aviona.

“Kompleksne operacije”

Očekuje se da će u istom trenutku u zraku biti više od 90 aviona, koji su inače stacionirani u bazama Bodo u Norveškoj, Kallax u Švedskoj i u Rovaniemiju u Finskoj.

Uz avione tipa F-16, F-18, Mirage 2000, Eurofighter Typhoon i JAS Gripen, u vježbi će učestvovati i zračne cisterne te avioni za nadzor tipa AWACS.

“Cilj vježbe je uvježbavanje jedinica za provođenje kompleksnih zračnih operacija putem bliske saradnje partnera NATO-a”, rekao je norveški general Jan Ove Rygg, koji predvodi vježbu.

U vježbi koja će trajati do 4. juna učestvuju i SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Holandija, te nečlanica NATO-a Švicarska.

Izvor: Agencije