Bugarska, Grčka i Turska protiv ilegalaca

Cilj je policijskim i carinskim vlastima omogućiti da razmjenjuju informacije i spriječe ilegalnu migraciju i krijumčarenje (EPA)

Bugarska, Grčka i Turska potpisale su u ponedjeljak u Sofiji sporazum o uspostavljanju zajedničkog centra pogranične policije i carine radi razmjene informacija sa ciljem borbe protiv ilegalnih migranata.

“Ovaj sporazum jamči tješnju suradnju tri zemlje koja se suočava s istim problemima – migracijom, organiziranim kriminalom i terorizmom”, izjavila je bugarska ministrica unutarnjih poslova, Rumjana Bačvarova, nakon potpisivanja sporazuma.

Centar će biti uspostavljen na graničnom prijelazu Kapetan Andrejevo između Bugarske i Turske, koja graniči i s Grčkom, dodala je ona, prenosi AFP.

Razmjena informacija

Turski ministar unutarnjih poslova, Sebahattin Ozturk, kazao je da će zajednički centar omogućiti “policijskim i carinskim vlastima da razmjenjuju informacije i blagovremeno reagiraju i spriječe ilegalnu migraciju i krijumčarenje”.

U Turskoj se trenutačno nalazi gotovo dva milijuna izbjeglica, većinom iz susjedne sukobima pogođene Sirije.

Bugarska, Grčka i Turska su već duže vrijeme razmatrale mogućnost formiranja zajedničkih policijskih timova koji bi patrolirali duž granice.

Izvor: Agencije