Australija uvodi nove antiterorističke zakone

ASIO vodi više od 400 prioritetnih istraga u oblasti borbe protiv terorizma (Al Jazeera)

Australija se sprema da uvede nove zakone o borbi protiv terorizma, najavio je danas australski premijer Tony Abbott.

“Već dugo važi pravilo da automatski gubite australsko državljanstvo ako ste bili u vojsci zemlje koja je u ratu sa Australijom”, rekao je premijer Abbtot, prenosi Tanjug.

Jedan od najavljenih zakona odnosit će na osobe s dvojnim državljanstvom kojima će biti oduzeto državljanstvo Australije ako se utvrdi da su povezani s terorističkim organizacijama.

“Ljudi koji se bore na strani terorističkih ogranizacija u drugim zemljama ili koji su uključeni u terorističke aktivnosti ovdje u Australiji, zapravo ratuju protiv nas. I vrlo je teško zamisliti da bi trebalo da dozvolimo ljudima koji pokušavaju da nas unište da ostanu naši državljani”, dodao je on.

‘Ideologija kulta smrti’

Abbott je u videoporuci ranije danas poručio da je “najmanje 250 Australaca, od kojih su neki veoma mladi, prihvatilo ideologiju kulta smrti Islamske države Irak i Levant”, ali nije objasnio prirodu njihove navodne uključenosti u te aktivnosti.

Kazao je i da australska obavještajna agencija ASIO vodi više od 400 prioritetnih istraga u oblasti borbe protiv terorizma.

Abbott je u februaru pozvao i muslimane da se više uključe u proces suzbijanja terorističkih prijetnji.

“Često sam čuo da zapadni lideri opisuju islam kao religiju mira. Želim da muslimanske vođe to češće govore i misle”, rekao je tada Abbot i dodao da prijetnje rastu.

Izvor: Agencije