Rusija poklonila Srbiji savremena vatrogasna vozila

Govoreći o raspoređivanju novih vozila, Nikolić je kazao da je urađena analiza (Al Jazeera)

Načelnik Uprave vatrogasno-spasilačkih jedinica MUP-a Srbije Goran Nikolić izjavio je danas da su vatrogasna vozila, koja su donacija Ruske Federacije, izuzetne vrijednosti i da je stigla skupocjena oprema i za tehničke intervencije u saobraćaju i za hemijske akcidente.

Nikolić je, također, najavio kapitalni trogodišnji projekt u okviru kojeg će ove godine biti nabavljeno 10-ak vatrogasno-spasilačkih vozila, a do kraja treće godine blizu 100 takvih vozila.

Daljinsko upravljanje

Govoreći o donaciji Ruske Federacije, Nikolić je najavio da će, ukoliko se dogodi veliki hemijski akcident gdje čovjek ne može pristupiti, robot moći gasiti te da je predviđeno daljinsko upravljanje na odstojanjima većim od kilometra.

Načelnik Uprave vatrogasno-spasilačkih jedinica MUP-a Srbije podsjetio je da su domaća vozila u toj oblasti bila u prosjeku stara 28 godina, mada ima i novih iz 2007. i 2008. godine.

On je istakao da je sačinjena strategija za ovu i naredne godine, kako zato postoji izmjena i dopuna zakona o vanrednim situacijama te da se nada da će biti vraćen fond za vanredne situacije i biti kontinuirana nabavka i opreme i vozila, svega što je potrebno za vanredne situacije.

Govoreći o raspoređivanju novih vozila, Nikolić je kazao da je urađena analiza.

Problemi prošlogodišnjih poplava i ranijih požara rješavani su tako što su iz drugih gradova dovođeni vatrogasci spasioci, podsjetio je Nikolić i dodao da su veće matične jedinice Beograd, Novi Sad, Niš, Kragujevac, Jagodina i Užice.

Od Ruske Federacije, odnosno od Rusko-srpskog centra u Nišu, bit će još vozila, koja će biti ravnopravno podijeljena drugim jedinicama, najavio je Nikolić.

Načelnik Uprave vatrogasno-spasilačkih jedinica MUP-a Srbije upozorio je da su najčešći uzročnici požara sami ljudi te da je potrebno podizanje njihove svijesti.

Politički i ekonomski odnosi

Predstavnici Ruske Federacije uručili su jedinicama MUP-a Srbije vatrogasno-spasilačku tehniku, vrijednu više od devet miliona dolara, koja će biti raspodijeljena u više gradova, a premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je ta donacija simbol dobrih političkih i ekonomskih odnosa dvije zemlje koje srpski narod zna cijeniti.

MUP je na korištenje dobio sedam vatrogasnih vozila zapremine šest i 3,2 kubna metra, tri operativno-spasilačka vozila, komplet od dva komada robototehničkog vatrogasnog kompleksa sa daljinskim upravljanjem MVF 5.

Izvor: Agencije