Izbjeglice iz Burundija umiru od kolere

Deseci hiljada stanovnika Burundija pobjegli su od nasilja u susjednu Tanzaniju. Smješteni su u prepunim izbjegličkim kampovima. Humanitarne organizacije upozoravaju da nema dovoljno mjesta za sve i da su uvjeti sve gori. Najnoviji problem je epidemija kolere, od koje su do sada preminule trideset i tri osobe.

Napustili su domove u potrazi za sigurnošću. Ali njihovo putovanje tek je počelo.

Ribarskim brodom, starim sto godina, izbjeglice iz Burundija prebacuju se južno od granice, u Kigomu. Njihova sljedeća stanica je stadion pretvoren u tranzitni centar.

“Putovali smo dva dana. Morali smo mnogo pješačiti. Policija nas je stalno zaustavljala. Kad smo prešli granicu sa Tanzanijom, njihova policija nam je pravila probleme”, priča Nicey Dusamia, izbjeglica iz Burundija.

Sedmice provedene bez ikakvih higijenskih uslova ostavljaju posljedice. Mnogi koji stižu u kamp, boluju od dijareje, a drugi – od kolere. Najslabiji se zbrinjavaju u improviziranim ambulantama.

Teška humanitarna situacija

“Svi slučajevi akutne dijareje liječe se kao da boluju od kolere. Jedina metoda kojom možemo potvrditi koleru jeste slanje uzorka stolice na druge lokacije, a to je proces koji oduzima mnogo vremena”, kaže Aimee Brown iz organizacije Oxfam.

Izbjeglice odavde moraju putovati još tri sata do konačnog odredišta – kampa Niaragusu, koji je gotovo pun.

Kolera je potvrđena na svim spomenutim lokacijama, a stotine bolesnih i iscrpljenih izbjeglica i dalje svakodnevno ulaze u Tanzaniju.

Kigunga, malo ribarsko selo u koje prvo stižu, preplavljeno je izbjeglicama. 25.000 njih nedavno je preseljeno, ali preostalo ih je još 35.000.

Stanovnici Burundija u Tanzaniji dobijaju izbjeglički status odmah nakon dolaska. Gdje i od čega živjeti – o tome će razmišljati kasnije. Za sada samo žele – preživjeti.

Izvor: Al Jazeera