Kuba, rastuće turističko tržište

Dok Sjedinjene Američke Države i Kuba rade na uspostavljanju boljih diplomatskih veza, kompanije iz obje zemlje pronalaze načine za profitiranje.

Jedna američka kompanija omogućila je svojim sunarodnjacima koji planiraju posjetiti Kubu, rezervaciju sobe putem interneta, a da pritom ne naruše još aktuelni ekonomski embargo Washingtona.

Pinar del Rio na sjeveru Kube je poznat po svojim prirodnim ljepotama, ali prije svega po svom duhanu od kojeg se prave čuvene kubanske cigare. Ovo mjesto je magnet za turiste koji odsjedaju u obližnjem Vinalesu, u kojem je gotovo svaka druga kuća pretvorena u mini hotel.

Daniel Sanchez i njegova majka Estela ne sjede i čekaju da turisti dođu. Kao i mnogi ovdje, logovani su na ‘Airbnb’ platformu za rezervaciju nehotelskog smještaja. Njihovo najbrže rastuće tržište odjednom je postala Kuba.

”Čuli smo da nas mnogi Amerikanci žele posjetiti, pa smo proširili kapacitete. Želimo ih ugostiti najbolje što možemo”, rekao je mještanin Daniel Sanchez.

Povoljne administrativne promjene

Do prethodnog mjeseca, zabrana iz Amerike je ‘Airbnb’ učinila nedostupnim na Kubi.

”Svi Kubanci koji su se pokušavali logovati na sajt kako bi ponudili svoje kuće Amerikancima i Evropljanima nisu to mogli učiniti, jer je riječ o američkoj kompaniji smještenoj u Kaliforniji i zato je njihova usluga blokirana”, naveo je Augusto Maxwell iz Attorney Akerman Investments.

Amerikanci sada mogu rezervisati sobu tako što će potvrditi na sajtu da se kvalifikuju za posjetu Kubi klikom na jednu od 12 kategorija kojima je Obamina administracija odobrila putovanje.

”Želim uživati u nečemu što neće trajati vječno. Mogu otići u Pariz da vidim Ajfelov toranj i narednih 20 godina se ništa neće promijeniti, ali će se za to vrijeme ovdje promijeniti sve”, kazao je američki turista, Aaron Levy.

U ovom trenutku hiljade Amerikanaca žure da vide ovaj nekada zabranjeni dio Kariba, dok Kubanci poput Daniela i Estele ne skrivaju nadu da će ova olakšica potrajati duže od kratkog medenog mjeseca.

Izvor: Al Jazeera