Beba preživjela klizište koje je ubilo 83 ljudi

Kolumbijske vlasti su, u međuvremenu, saopćile kako više nema nade da će biti još preživjelih, iako tim od 300 spasilaca nastavlja potragu (Reuters)

Kolumbijci slave spašavanje 11-mjesečne bebe koja je preživjela veliko klizište u kome su poginule najmanje 83 osobe, uključujući bebinu majku i još 11 članova njene porodice.

Mali Jhoset Dias je pronađen ispod gomile blata sa glavom na dolje gotovo dva kilometra od mjesta na kome je spavao kada je klizište, izazvano poplavom, 18. maja, odnijelo nekoliko desetaka kuća prije zore u planinskom gradu Salgaru.

Ljekar, koji mu je prvi pružio pomoć, rekao je da je mali dječak bio veoma hladan i blizu hipotermije, ali da je izbjegao veće povrede zato što je bio “ušuškan” u kolijevci kada ga je odnijelo klizište.

“Bio je bez svijesti i nije otvarao oči, ali je disao”, ispričao je ljekar Jesus Antonio Guisao za agenciju AP.

Nema više preživjelih

Kada su bebine vitalne funkcije stabilizirane, prebačena je u bolnicu u Medellinu.

Ljekari u bolnici su rekli da je dječak imao više ogrebotina i modrica, kao i slomljeno rebro, ali da se dobro oporavlja.

Kolumbijske vlasti su, u međuvremenu, saopćile kako više nema nade da će biti još preživjelih, iako tim od 300 spasilaca nastavlja potragu od kuće do kuće u dijelovima grada koje je klizište zatrpalo.

Vjeruje se da je nestalo između 50 i 80 ljudi, saopćio je Crveni krst. U toj nesreći povrijeđeno je više od 40 osoba, navode agencije.

Izvor: Agencije