Rusija: Rakete SAD-a u Ukrajini su prijetnja

Američki raketni sistemi u Ukrajini su prijetnja Rusiji, navodi Kremlj (Reuters)

Glasnogovornik ruskog Predsjedništva Dimitrij Peskov, upozorio je da će Rusija poduzeti potrebne mjere ukoliko u Ukrajini budu instalirani raketni odbrambeni sistemi američke vojske.

“Ne odobravamo najavljeni potez da se u Ukrajini postave američki raketni sistemi, jer bi to predstavljalo prijetnju Rusiji. Ukoliko do toga dođe, mi ćemo poduzeti potrebne mjere sigurnosti”, poručio je glasnogovornik Kremlja Peskov, prenosi Anadolija.

Optuživši ukrajinsku vlast da ne ispunjava svoje obaveze preuzete potpisanim sporazumima, Peskov je kazao da je ta činjenica dovela do gubitka povjerenja u ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka u Rusiji.

Raketni sistemi

Šef Ukrajinskog vijeća za nacionalnu sigurnost Aleksandar Turčinov,  ranije je saopćio da će ukrajinska vlada ponovo analizirati ideju postavljanja američkih raketnih sistema za odbranu na tlu Ukrajine.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko rekao je ranije kako je njegova država “u pravom ratu” s Rusijom i da bi se Ukrajinci trebali pripremiti za veliku rusku ofanzivu.

Porošenko je kazao i da ne vjeruje svom ruskom kolegi Vladimiru Putinu, ali da nema drugu mogućnost osim da pregovara s njim.

Izvor: Agencije