Rusija negira da su joj zarobljeni vojnici u Ukrajini

Rusija je zatražila pravo pristupa dvojici svojih građana u ukrajinskom pritvoru. Zvanični Kijev tvrdi da je riječ o ruskim vojnicima koji su se borili na strani separatista sa istoka države. S druge strane, Moskva i dalje negira da su njeni vojnici prisutni na ukrajinskoj teritoriji.

Ukrajinske vlasti nisu gubile vrijeme da zarobljene ruske vojnike stave pred kamere.

Obojica su u subotu ranjena na istoku Ukrajine. Jedan od njih rekao je i kako se zove, te priznao da je pripadnik ruskih specijalnih snaga.

Ukrajinci kažu da su obojica nosila ruske uniforme i oružje, što je dokaz da zvanična Moskva podržava separatiste opremom i šalje redovnu vojsku.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova u utorak je zatražilo pravo pristupa dvojici muškaraca, ali je negiralo da su oni aktivni pripadnici ruske vojske.

“Šesnaestog maja oko 15 sati po lokalnom vremenu zarobili smo dvojicu ruskih vojnika. Riječ je o pripadnicima 3. jedinice specijalne misije obavještajne službe sa sjedištem u Toljatiju”, rekao je Viktor Muženko, načelnik štaba ukrajinske vojske.

Sumnja u ruske tvrdnje

Proruski separatisti se već više od godinu bore protiv ukrajinske vojske. U tim borbama poginulo je više od 6.100 ljudi. Ukrajinski i zapadni zvaničnici već dugo tvrde da se pripadnici redovne ruske vojske bore na ukrajinskom tlu.

Zvanična Moskva tvrdi da je riječ, možda, o nekim dobrovoljcima. Dvije strane u februaru su potpisale mirovni sporazum u Minsku. Ipak, nijedna nije ispunila obaveze i situacija je i dalje vrlo nemirna.

Evropski zvaničnici i NATO tvrde da rusko miješanje na istoku Ukrajine podriva krhko primirje.

“Govorimo istim jezikom – poštujte dogovor iz Minska. To je poruka objema stranama, jer je to uvjet za mir,” istakao je Francois Hollande, predsjednik Francuske.

Hapšenje dvojice, navodno, pripadnika ruske redovne vojske, zarobljenih u borbama, osnažilo je poziciju Kijeva i otvorilo prostor sumnji u ruske tvrdnje.

Izvor: Al Jazeera