ISIL kontroliše više od 50 posto teritorije Sirije

Islamska država Irak i Levant (ISIL) trenutno kontrolira više od polovine teritorije Sirije i prisutna je u 10 od ukupno 14 pokrajina u toj zemlji, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR).

Izvještaj je objavljen nakon što je ISIL preuzelo kontrolu nad antičkim gradom Palmirom, koji je upisan na listu svjetskog naslijeđa, u pokrajini Homs.

“ISIL kontrolira više od 95.000 kvadratnih kilometara u pokrajinama Homs, Raqqah, Deir ez-Zur, Hasakah, Hama, Halep, Damask, Rif Dimashq, Daraa i Suwaydaa u Siriji”, saopćila je organizacija čije je sjedište u Velikoj Britaniji.

U izvještaju se navodi i da ISIL kontroliše većinu naftnih, kao i nalazišta plina u Siriji. 

Borci osvojili Palmiru

Borci ISIL-a u potpunosti su zauzeli antički sirijski grad Palmiru, saopćili su aktivisti.

Sirijska vojska se razbježla i ISIL ima kontrolu nad gradom poznatim i kao Tadmur, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR). 

Palmira se nalazi u provicniji Homs i udaljena je 210 kilometara od Damaska, a pozicija grada otvara ISIL-u mogućnost da napreduje prema ključnim područjima koje kontrolira Vlada. 

Abo Muaz, aktivista u Palmiri, potvrdio je za Al Jazeeru da je ISIL zauzeo cijeli grad. 

“Sirijska vojska se povukla prije dva sata. Ne čujemo da se sada odvijaju neke borbe. Veliki broj porodica trenutno bježi iz Palmire”, rekao je. 

Mnogi strahuju da će ISIL uništiti antičke ruševine Palmire, koje se nalaze na UNESCO-ovom popisu zaštićene svjetske baštine.

Zaštiti kulturnu baštinu

UNESCO je pozvao na trenutni prekid sukoba u Palmiri, apelirajući na međunarodnu zajednicu da učini sve što može kako bi se zaštitilo stanovništvo i sačuvala ta jedinstvena kulturna baština.

“Važno je da sve strane poštuju međunarodne obveze kako bi se u sukobu zaštitilo kulturnu baštinu, izbjegavajući izravno gađanje, kao i korištenje u vojne svrhe”, poručila je glavna direktorica UNESCO-a, Irina Bokova.

Napad boraca ISIL-a na taj grad izazvao je bojazan da bi njegove drevne građevine mogle doživjeti istu sudbinu kao i one koje je ta grupa uništila u Iraku.

Većina monumentalnih ruševina nalazi se na jugozapadu grada.

Riječ je o jednom od najvažnijih kulturnih središta u antičkom svijetu, upisanom u svjetsku baštinu čovječanstva UNESCO-a.

Novi napad na ambasadu Rusije

Jedna osoba je danas poginula, a tri su ranjene kada su minobacačke granate pale u blizini ambasade Rusije u Damasku, javio je Tanjug.

Kako se navodi, sve žrtve su Sirijci, a poginuo je pripadnik obezbjeđenja ambasade.

Sirijska novinska agencija Sana je, pozivajući se na policijske izvore, navela da je granatirana oblast u Damasku gdje se nalazi ambasada, te da su sve žrtve civili.

Ovo je drugi put ove sedmice da su minobacačke granate pale u blizini sjedišta ruske ambasade u sirijskoj prijestolnici.

Prethodni put se to dogodilo u utorak, ali tada nije bilo žrtava. Jedna granata je pogodila zgradu, a druga je pala u blizini glavnog ulaza ambasade.

Sirijske vlasti su poslije prvog napada odmah reagirale, obećavši da će preduzeti neophodne mjere kako bi se osigurala bezbjednost u ambasadi.

Izvor: Al Jazeera i agencije