Berlin će obeštetiti sovjetske zarobljenike

Njemački predsjednik Joachim Gauck sa preživjelim ratnim zarobljenicima (AP)

Njemačka će simbolično obeštetiti s ukupno 10 miliona eura bivše sovjetske ratne zarobljenike, zbog patnji koje su podnijeli za vrijeme Drugog svjetskog rata, doznaje se iz jednog parlamentarnog izvora.

Ipak, nije precizirao koliko bivših zatvorenika bi moglo obuhvatiti ovo obeštećenje.

“Bivši sovjetski ratni zarobljenici predstavljaju grupu žrtava nacionalsocijalizma, najveću poslije židovskih žrtava”, izjavio je Hans-Ulrich Kruger, pomoćni glasnogovornik socijaldemokratske grupe za budžetska pitanja u Bundestagu.

Članovi budžetske komisije Bundestaga su jednoglasni u tome da je “opravdano priznanje po kojem je postupanje sa sovjetskim ratnim zarobljenicima bio zločin nacionalsocijalizma i da treba ponuditi individualno financijsko priznanje u vidu reparacija”.

Ubijeno 5,3 miliona zarobljenika

Prilikom obilježavanja sedamdesetogodišnjice kraja Drugog svjetskog rata, njemački predsjednik Joachim Gauck je govorio o patnjama sovjetskih ratnih zarobljenika.

“Moramo krenuti od principa da je više od 5,3 miliona sovjetskih ratnih zarobljenika, što je više od polovine, izgubilo živote”, kazao je šef njemačke države.

Smrt ovih miliona vojnika u njemačkim logorima bio je “jedan od najvećih ratnih zločina tog rata”, ocijenio je Gauck.

Izvor: Agencije