Ruski vojnik priznao: Špijunska misija

Ukrajinska vojska objavila u nedjelju kako su dvojica ruskih vojnika uhapšena u borbama sa separatistima u Ščastiju nedaleko Luganska (AFP)

Jedan od dvojice ruskih vojnika koje su ukrajinske snage uhapsile na istoku Ukrajine priznao je u videosnimku objavljenom u ponedjeljak kako je bio dio špijunske misije ruskih specijalnih snaga, prenose agencije.

Zvanične Moskva već dugo tvrdi kako je moguće da se u Ukrajini bore ruski „dobrovoljci“, ali uporno ponavlja da nijedna ruska regularna jedinica ne učestvuje u sukobu koji je do sada odnio 6.100 života.

Ranjeni vojnik, koji se predstavio kao vodnik iz grada Toljatija u centralnoj Rusiji, rekao je da je bio u grupi od 14 specijalaca koji su provodili akciju u okolini graničnog grada Luganska.

Pogibije ukrajinskih vojnika

Ukrajinska vojska objavila je u nedjelju kako su dvojica ruskih vojnika uhapšena u borbama sa separatistima u Ščastiju nedaleko Luganska u kojima je ubijen jedan ukrajinski vojnik.

Vojnik na snimku, koji se predstavio kao Aleksandar Aleksandrov, rekao je da je njegova grupa bila u misiji izviđanja blizu linije razdvajanja.

„Otkrili su nas. Ranjen sam u nogu i pokušao sam pobjeći. U grupi je bilo 14 članova. Tamo smo bili 4 – 5 dana“, rekao je.

Osim ukrajinskog vojnika kod Ščastije još dvojica su ovoga vikenda poginula u minobacačkom napadu blizu grada Svitlodarska, sjeveroistočno od pobunjeničkog uporišta Donjecka.

Izvor: Agencije