Rat na istoku Ukrajine može opet buknuti

Litvanski ministar vanjskih poslova Linas Linkevicius (EPA)

Litvanski ministar vanjskih poslova Linas Linkevicius, upozorava da bi rat na kriznom istoku Ukrajine svakog časa mogao ponovo buknuti, prenosi Anadolija.

Linkevicius se sastao sa ukrajinskim kolegom Pavlom Klimkinom, a nakon sastanka je u izjavi za medije kazao da ima saznanja da proruski separatisti na istoku Ukrajine posjeduju velike količine artiljerije i druge sofisticirane vojne opreme, što svakog časa može dovesti do nove eskalacije rata u Donjecku i Luhanjsku.

Nestabilna situacija

“Situacija na istoku Ukrajine je krajnje nestabilna i osjetljiva. Brojna artiljerija, uključujući i tenkove, nije postavljena samo u okolici Donjecka i Luhanjska, već na cijeloj teritoriji koju kontroliraju separatisti”, tvrdi Linkevicius.

Najmanje 6.000 ljudi ubijeno je od izbijanja sukoba u istočnoj Ukrajini prije više od godinu dana kada su pobunjenici, koji se protive svrgavanju proruskog predsjednika i postavljanju prozapadne vlade, objavili odcjepljenje od Kijeva.

Ukrajina i zapadne saveznice dugo optužuju Rusiju da šalje vojne snage i oružje kako bi podržala pobunjenike što Moskva negira.

Izvor: Agencije