Marš jevrejskih doseljenika kroz Jerusalem

Nekoliko palestinskih mladića je ozlijeđeno, a šest uhapšeno pod optužbom za kamenovanje i napad na policiju koja je osiguravala prolaz jevrejskim doseljenicima kroz arapske četvrti u starom dijelu Jerusalema.

Povod je obilježavanje godišnjice ujedinjenja Jerusalema, kako tvrdi Izrael, odnosno okupacije cijelog grada, kako ovaj događaj vide Palestinci.

Izraelska policija ispraznila je trg ispred kapije Damaska u starom dijelu Jerusalema. Okupljeni jevrejski doseljenici nosili su izraelske zastave i proslavljali godišnjicu zauzimanja Jerusalema.

Prije 48 godina Izrael je objavio ujedinjenje zapadnog i istočnog dijela pod suverenitetom Izraela, što je u biti predstavljalo aneksiju.

Godišnjica je obilježena uz prisustvo brojnih jevrejskih političara i vjerskih lidera.

„Bog nam je dao cijeli Jerusalem. Moramo ga sačuvati od Arapa koji žele preuzeti kontrolu nad ovim područjem”, rekao je jedan jevrejski doseljenik.

„Proslavljamo arapski poraz. Oni se ovdje neće zadržati dugo. Očekujemo skori dolazak Mesije i tada će svi Arapi morati otići odavde”, izjavio je jevrejski doseljenik.

Marš kroz arapske četvrti

Takozvani “marš zastava” krenuo je iz zapadnog Jerusalema prema Zidu plača. Iako je doseljenička povorka do cilja mogla stići drugim putem, Vrhovni sud Izraela je ipak odobrio njihov prolazak kroz arapske četvrti unutar starih gradskih zidina.

“Ovo je provokativni marš doseljenika pod zaštitom izraelske armije. Jerusalem je pretvoren u vojnu zonu sa ciljem zaštite doseljenika. Mi im kažemo da će Jerusalem ostati arapski, islamski i kršćanski”, navodi Nasser, palestinski politički aktivista.

Izraelska policija rasporedila je velike snage da osigura marš. Na putu do kapije Damaska policija je napala Palestince koji su se okupili da protestuju. Neki od njih su uhapšeni.

Palestinci smatraju da su brutalnost policije i veliki broj raspoređenih vojnika razotkrili izraelski stav o Jerusalemu.

”Izraelci je zovu godišnjicom ujedinjenja, dok Palestince podsjeća na bolnu okupaciju cijelog Jerusalema. Proteklo je 48 godina tokom kojih Izrael nije gubio vrijeme u pokušaju da promijeni demografsku sliku grada, te slomi otpor njegovih arapskih stanovnika”, prenosi reporter Al Jazeere, Najwan Simri.

Izvor: Al Jazeera