Kipar za veću ulogu EU u dijalogu s Turskom

Kiparski Turci su 1983. proglasili nezavisnost (EPA)

Kipar želi da Evropska unija ima veću ulogu u mirovnim pregovorima sa kiparskim Turcima radi ponovnog ujedinjenja ostrva, izjavio je glavni pregovarač delegacije Kipra, Andreas Mavroyiannis.

Nakon što su pregovori kojima posreduju Ujedinjene nacije ponovo počeli u petak, Mavroyiannis je u intervjuu za AFP rekao da je njegov tim ohrabren nedavno izabranim novim liderom kiparskih Turaka Mustafom Akincijem, koji je “daleko otvoreniji i pozitivniji kada je riječ o povećanju angažovanja EU”.

Mavroyiannis je ocijenio da je od dolaska na vlast Akincija u aprilu došlo do “važne promjene” u spremnosti kiparskih Turaka da prihvate veće učešće EU u pregovorima, ali je naglasio da Unija ne može da zamijeni UN u ulozi posrednika.

Kipar je članica EU”, rekao je on dodajući da Brisel ima važnu ulogu u mirovnim pregovorima, jer se njegovi zakoni primjenjuju na ostrvu.

“Obnovljeni dijalog između Republike Kipar i Turske Republike, Sjeverni Kipar teče veoma dobro i vlada konstruktivan duh”, istakao je Mavroyiannis dodajući da “svi znaju da nije lako ostvariti zadatak koji se postavlja”.

Rješenje u Ankari

Za razliku od turskog kolege Ozdila Namija, koji je prošlog vikenda izjavio za AFP da mirovni dogovor može biti postignut “za nekoliko mjeseci”, Mavroyiannis je odbio da precizira kada se to može dogoditi.

“Učinićemo sve da napredujemo bez potcjenjivanja svih poteškoća. Da su stvari tako lake, one bi već bile riješene”, rekao je on, istakavši da će se sa Namijem sastajati često narednih sedmica.

Za Mavroyiannisa, rješenje za decenijsku podijeljenost Kipra “leži u Ankari”, koja obezbjeđuje trećinu budžeta kiparskim Turcima.

“Danas je sigurno da Turska želi proces. Koliko je daleko spremna da ode? Vidjet ćemo”, zaključio je glavni pregovarač delegacije Kipra.

Kipar je podijeljen 1974. godine pošto je Turska izvršila invaziju nakon državnog udara koji su provele pristalice ujedinjenja sa Grčkom.

Kiparski Turci su 1983. proglasili nezavisnost koju jedino priznaje Ankara.

Izvor: Agencije