Iračka vlada zove šiitsku miliciju u rat protiv ISIL-a

Iračka vlada uputila je poziv šiitskoj miliciji da se pripremi za borbe protiv grupe Islamska država Irak i Levant u provinciji Anbar, nakon što je ISIL zauzeo glavni grad ove provincije Ramadi.

“Oni rade za snage mobilizacije koje je Iračka vlada sankcionisala, a upravo su oni potisnuli ISIL iz Diyale i Salahuddina“, izvijestila je Al Jazeerina reporterka Zeina Khodr.

Postoji zabrinutost da bi uključivanje šiitske milicije u borbe zavadilo neka sunitska plemena.

Snabdijevanje volontera

Šiitska milicija je ranije ove godine optuživana za kršenje ljudskih prava.

“Šiitska milicija nije dobrodošla ovdje“, kazao je Al Jazeeri Tarik al-Abdullah, generalni sekretar Vijeća Al-Anbar, grupe plemenskih vođa.

Kazao je da bi Iračka vlada trebala snabdijevati volontere iz ove provincije oružjem, umjesto regrutiranja milicije.

Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Američkih Država je prethodno saopštilo da su pripadnici Islamske države Irak i Levant stekli prednost u borbama u iračkom gradu Ramadiju, ali da će američka koalicija podržati iračke snage da ga preuzmu.

“Za Ramadi se vode borbe još od ljeta, a ISIL sada ima prednost”, rekla je glasnogovornica Pentagona Elissa Smith.

Kazala je da pad Ramadija ne bi značio da se ukupna iračka vojna kampanja okreće u korist ISIL-a, istakavši da bi to dalo veliku propagandnu podršku ISIL-u.

“To znači da će američka koalicija podržati iračke snage da ga kasnije preuzmu pod svoju kontrolu”, rekla je Smith, dodajući da će SAD nastaviti sa vojom vazdušnom podrškom i savjetima.

Pentagon nije htio zvanično potvrditi da je ISIL zauzeo Ramadi, nego samo da je u prednosti u odnosu na iračke snage.

Vladine snage

Borci ISIL-a su u nedjelju objavili da su preuzeli kontrolu nad cijelim iračkim gradom Ramadijem.

Procjenjuje se da je u posljednja tri dana u tom gradu poginulo najmanje 500 civila i pripadnika sigurnosnih snaga.

Glavnom autocestom prema zapadu ranije su se povukle Vladine vojne snage i policija.

Oružana grupa je ranije napravila značajan pomak u bici za kontrolu nad Ramadijem, zauzevši vojnu bazu i ubivši 15 vojnika u nekoliko samoubilačkih napada automobilima napunjenim eksplozivom.

Borci ISIL-a su zauzeli većinu Ramadija, prijestolnice provincije Anbar, u petak kada su razvili svoju zastavu na sjedištu lokalne Vlade u centru grada, ali je kontingent iračkih specijalaca branio četvrt Malaab.

Ramadi je glavni grad pretežno sunitske provincije Anbar, koja je većim dijelom pod kontrolom ISIL-a i njima lojalnih sunitskih plemena.

Izvor: Agencije