Palestinske redovnice proglašene svetima

Mariam Bawardi i Maria Alfonsina Ghattas su prve palestinske svetice modernog doba (AFP)

Papa Franjo u nedjelju je proglasio sveticama dvije redovnice iz Palestine koje su živjele u 19. stoljeću, u nadi da će ohrabriti kršćane diljem Bliskog istoka, koji su suočeni progonom.

Sestre Mariam Bawardi i  Marie-Alphonsine Ghattas su među četiri redovnice koje su danas kanonizirane na misi na Trgu sv. Petra u Vatikanu. Druge dvije su Francuskinja Jeanne Emilie de Villeneuve (1811.-1854.) i Talijanka Maria Cristina dell'Immacolata (1856.-1906.).

Pred okupljenima papa Franjo je pohvalio put koji su odabrale te redovnice, s njihovim portretima na pročelju bazilike, prenosi Hina.

“Ostati u Bogu i njegovoj ljubavi, najavljujući riječima i životom uskrsnuće Isusa te svjedočeći o jedinstvu među nama i ljubavi prema svima: to su učinile četiri danas proglašene svetice”, rekao je on.

Mariam Bawardi utemeljila je u Betlehemu prvi karmelićanski samostan u Palestini, a Marie-Alphonsine Ghattas kongregaciju Presvete krunice u Jeruzalemu.

Znak nade i ohrabrenja

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas i gotovo 2.000 hodočasnika iz regije, od kojih su neki mahali palestinskim zastavama, prisustvovalo je ceremoniji.

Te dvije redovnice su prve palestinske svetice modernog doba, prenosi Tanjug.

Crkveni dužnosnici smatraju da su nove svetice znak nade i ohrabrenja za sve kršćane na Bliskom istoku u vrijeme nasilnog progona i diskriminacije, prenosi AP.

Ukupan broj kršćana u Izraelu i na palestinskim teritorijama smanjen je na samo dva posto stanovištva.

Ovog je tjedna Vatikan službeno priznao državu Palestinu u novom sporazumu, koji će biti uskoro potpisan, što je izazvalo ljutnju Izraela.

Poznavatelji prilika navode da Papa vodi računa o palestinsko-izraelskom pitanju i da mu je stalo da ohrabri dva naroda da poduzmu i inicijative za sljedeći korak na postizanju mira.

Izvor: Agencije