Mijanmarski ribari spašeni iz ropstva

Više od 130 ribara spašeno je u Indoneziji na putu su prema Mijanmaru. Stotine muškaraca prisiljene su na teški fizički rad na ribarskim čamcima.

Yan Naing Win Tun uživa i u najobičnijim svakodnevnim stvarima. Nakon tri i po godine konačno je kod kuće.

Bio je daleko od najbližih. Mislio je da ih nikad više neće vidjeti. “Kad sam bio u Indoneziji, neprestano sam razmišljao o tome hoću li ikada otići kući i opet ih vidjeti”, kaže Yan.

U inozemstvo za zaradom

U Mijanmar se vratio prije nekoliko dana, zajedno s još 124 ribara. Stotine njih godinama su bile u zatočeništvu i prisiljavane na život i rad u stravičnim uvjetima na ribarskim čamcima u Indoneziji.

Njihov košmar okonačan je tek kad su ih u travnju spasile indonezijske vlasti.

“Nije neobično da muškarci i žene napuštaju Mijanmar u potrazi za boljim prilikama za posao. Ponekad odlaze u inozemstvo, iako nemaju potrebne dokumente, zbog čega su laka meta onima koji se bave eksploatacijom ljudi“, izvještava reporterka Al Jazeere Florence Looi.

Yan Naing Win Tun prvo je otišao na Tajland, gdje je radio ‘nacrno’, zatim u Indoneziju jer je čuo da će tamo više zarađivati.

Ali nije zaradio ništa. Uslijedili su robovski rad i česta premlaćivanja.

Vratili se s psihičkim problemima

“U fizičkom smislu, dobro sam. Ali svi smo se vratili s psihičkim problemima. Ne mogu se koncentrirati. Trudim se da ne razmišljam o tome”, kaže Yan.

Ali barem je kod kuće. Njegova majka kaže da su joj molitve uslišene. “Presretna sam. Plakala sam kad sam ga vidjela. Mislila sam da je mrtav”, kaže Kay Thi.

Yan Naing Win Tun kaže da nije siguran kakva ga budućnost čeka, ali zna da nikad više neće tražiti posao u inozemstvu.

Izvor: Al Jazeera