Erdogan: Egipat osudio demokratiju na smrt

Veliki muftija dat će mišljenje o presudi Mursiju prije konačne odluke suda 2. juna (AP)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je izjavio da je izricanjem smrtne presude svrgnutom predsjedniku Egipta, Muhamedu Mursiju, ujedno izrečena i smrtna presuda demokraciji i volji naroda.

Predsjednik Turske prisustvovao je ceremoniji otvorenja niza realiziranih javnih projekata u gradu Kayseriju, a tom prilikom se u obraćanju tisućama okupljenih građana na Trgu Republike osvrnuo i na smrtne kazne koje je egipatski sud jučer izrekao za 106 osoba, uključujući i prvog demokratski izabranog predsjednika te zemlje, Mursija.

Naglasivši da to nije događaj koji se “može lako progutati”, Erdogan je kazao da će svijet poreći i negirati sam sebe ukoliko ostane nijem na taj potez egipatskog suda.

Kritike Zapadu

“Ako zagovarate da su biračke kutije demokracija, onda su i izbori, demokracija i volja naroda osuđeni na smrt jučerašnjom presudom. Ako Mursi bude pogubljen, a nadam se da neće, taj moj brat će biti uzdignut na status šehida koji se borio protiv terorističke organizacije. Vjerujem da će i nas Gospodar tako uzdići ako dođemo u takvo iskušenje”, kazao je Erdogan, kako prenosi Anadolija.

Turski predsjednik je uputio i kritike europskim i zapadnim institucijama koje su zabranile smrtne kazne, a ne reagiraju na slučajeve u Egiptu.

“Europo i Zapade, zašto šutite? Zašto ste stali na stranu vođe udara, Sisija? Obraćam se cijelom svijetu, međunarodnim institucijama, zašto ne uvedete sankcije? Kada su u Turskoj bili događaji u Gezi parku, napali ste nas medijski i svim što ste imali na raspolaganju. Šta je bilo u Gezi parku? Cilj je bio posve drugi, unazaditi Tursku, ali nisu uspjeli u tome. Mislili su nas ekonomski poraziti, ali nisu ni u tome uspjeli”, poručio je Erdogan.

SAD zabrinut presudom

Američki State Department izrazio je duboku zabrinutost zbog smrtne kazne izrečene bivšem egipatskom predsjedniku Muhamedu Mursiju.

“Duboko smo zabrinuti zbog još jedne masovne smrtne kazne koju je izrekao egipatski sud za više od 100 optuženih, među kojima je i bivši predsjednik Mursi”, priopćeno je.

“Sjedinjene Američke Države osuđuju prakse masovnih suđenja i kazni koje se provode na način koji nije u skladu s međunarodnim obvezama Egipta i vladavine prava”, navodi se u priopćenju.

Egipatski sud je u subotu izrekao smrtne kazne bivšem predsjedniku Muhamedu Mursiju i još 105 osoba kojima je suđeno u slučaju masovnog bjekstva iz zatvora tijekom prosvjeda 2011. godine.

Presuda je prvostupanjskog karaktera, a sud sada čeka stav egipatskog velikog muftije, koji nije obvezujući. Konačna presuda bi trebala biti izrečena 2. lipnja.

Muhamed Mursi je prvi egipatski demokratski izabrani predsjednik koji je svrgnut u vojnom udaru 3. srpnja 2013. godine.

Izvor: Agencije