Borci ISIL-a: Zauzeli smo Ramadi

Borci grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) su objavili da su poslije, kako su naveli, krvavog napada, preuzeli kontrolu nad cijelim iračkim gradom Ramadijem.

Procjenjuje se da je u posljednja dva dana u tom gradu poginulo najmanje 500 civila i pripadnika sigurnosnih snaga.

Glavnom autocestom prema zapadu su se ranije povukle Vladine vojne snage i policija

Oružana grupa je ranije napravila značajan pomak u bici za kontrolu nad Ramadijem, zauzevši vojnu bazu i ubivši 15 vojnika u nekoliko samoubilačkih napada automobilima napunjenim eksplozivom.

Novinarka Al Jazeere Zeina Khodr ranije je javila iz Bagdada da su državni zvaničnici zatražili pojačanja od šiitskih frakcija nakon napredovanja ISIL-a, što je potez koji bi mogao izazvati protivljenje Vladinih sunitskih plemenskih saveznika.

“Postoje mnoga utjecajna plemena u Anbaru koja su već neko vrijeme upozoravala protiv ovakve odluke”, javila je Khodr.

Učešće šiitskih milicija je osudio šeik Ali al-Hatim, koji je rekao da bi to bilo protumačeno “iranskom okupacijom”.

Borci ISIL-a su zauzeli većinu Ramadija, prijestolnice provincije Anbar, u petak, kada su razvili svoju zastavu na sjedištu lokalne Vlade u centru grada, ali je kontingent iračkih specijalaca branio četvrt Malaab.

Povlačenje specijalaca

Snage sigurnosti su objavile da su se ti specijalci povukli u nedjelju na područje istočno od grada, nakon što su pretrpjeli značajne gubitke.

“ISIL nas je okružio u Komandi operacija i minobacačke granate padaju po nama”, rekao je vojni oficir koji se nalazi unutar baze informativnoj agenciji Reuters.

“Borci Daesha su skoro u svakoj ulici. Haotična je situacija i situacija klizi van kontrole. Ramadi pada u ruke Daesha”. Daesh je arapski akronim za ISIL.

Ako Ramadi padne, to bi bio prvi veliki grad koji su zauzeli pobunjenici u Iraku od kad su iračke snage sigurnosti i paravojne grupe počele da ih potiskuju prošle godine, uz pomoć zračnih napada koalicije predvođene Sjedinjenim Američkim Državama.

Nakon što su borci ISIL-a zauzeli glavne zgrade Vlade u Ramadiju, stotine izbjeglica krenule su prema Bagdadu, udaljenom 100 kilometara.

Uslijedili su i zračni udari koalicije predvođene SAD-om na položaje ISIL-a.

Ramadi je glavni grad pretežno sunitske pokrajine Anbar, koja je većim dijelom pod kontrolom ISIL-a i njima lojalnih sunitskih plemena.

Brojni civili iz Ramadija zaglavljeni su na jednom mostu na putu prema Bagdadu jer im iračka vojska ne dopušta  da nastave put prema glavnom gradu Iraka.

“Haos, nasilje i teror šire se ulicama Ramadija. Granate i bombe padaju nasumično po kućama. Mnogo ljudi je ubijeno, vidjela sam kako žene trče ulicama kako bi se spasile”, svjedoči Umm Muhammad, izbjeglica iz Ramadija.

Izvor: Al Jazeera i agencije 
 


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO