Borba za spas ugroženih afričkih pingvina

Curenja nafte i prekomjerni lov ribe ugrožavaju opstanak jedine autohtone vrste pingvina u Africi. Tijekom 20. stoljeća populacija afričkih pingvina opala je za 90 posto, a prije pet godina vrsta je proglašena ugroženom.

Bolnica za pingvine mjesto je na koje uplašene, ozlijeđene ptice te ptići bez roditelja, dolaze kako bi se oporavili. “2014. smo primili 972 mlada pingvina”, kaže Nicky Stander iz Centra za zaštitu pingvina “Sanccob”.

U ovom centru blizu Capetowna neke ptice se liječe i puštaju u divljinu. Druge postaju stalni stanari, poput Skippera. Nikad se neće vratiti u divljinu, previše je pitom da bi preživio.

“Obrazovni tim ga trenira da postane veleposlanik svoje vrste. Mislim da će biti sjajan u tome”, kaže Nicky.

Svake godine 10.000 djece dođe u centar kako bi učili o pingvinima. Organizirana su i predavanja putem interneta.

Opasni prekomjerni izlov ribe i nafta

Educiranje mladih generacija izuzetno je bitno jer je populacija afričkih pingvina znatno opala. U divljini je ostalo manje od 18.000 parova. Jedan od glavnih uzroka je prekomjerni izlov ribe.

“To znači da odrasle ptice moraju dalje putovati i trošiti više energije kako bi pronašle dovoljno ribe za sebe i svoje ptiće”, objašnjava Nicky Stander.

A kad je 2000. godine tanker “Treasure” potonuo blizu obale Južne Afrike, 19.000 ptica pogođeno je tom katastrofom.

Većina ih je na kraju spašena, ali opasnost od novih curenja nafte i dalje je prisutna.

Otok Dyer, blizu obale pokrajine Western Cape, poznato je po koloniji afričkih pingvina. Ali turisti danas imaju veće šanse da ovdje vide tisuće foka i kormorana.

“Ovaj otok nekada je bio dom tisuća i tisuća pingvina. No, zbog prekomjernog ribarenja i izlijevanja nafte, ovdje je ostalo otprilike 600 parova”, izvještava reporterka Al Jazeere Erica Wood.

Svaka ptica je bitna

U veljači je otvoren novi centar za liječenje pingvina u Gansbaaiju, najbližem gradu na obali.

“Kad je riječ o očuvanju vrste, svaka ptica je bitna”, kaže Trudi Malan iz Centra za zaštitu afričkih pingvina.

Osim liječenja pingvina, ovdje će se obavljati i istraživanja. Osoblje kaže da stručnjaci moraju obratiti više pažnje na pad populacije ptica u nekom području i otkriti njegove uzroke.

“Pingvini su jedna od vrsta koje su indikatori stanja u svom okruženju. Zbog toga smo davno trebali primijetiti da ovdje nešto nije uredu”, kaže Malan.

Poput zaštite mnogih drugih ugroženih vrsta, spašavanje ovih pingvina je utrka s vremenom i promjenama u okolišu za koje je odgovoran čovjek.

Izvor: Al Jazeera