VIDEO: ISIL zauzeo dio dvorca u Palmiri

Sukobi na rubu grada Palmira [Izvor: YouTube/Abu Abdul Rahman Al-Tadmori]

Borci grupe Islamska država Irak i Levant su stigli u sirijski drevni grad Palmira, jedan od najpoznatijih bliskoistočnih gradova na listi kulturne baštine UNESCO-a, te su zauzeli dijelove historijske tvrđave u tom mjestu.

Fotografije objavljene na društvenim mrežama u subotu navodno pokazuju intenzivne sukobe između boraca ISIL-a i sirijske vojske u tvrđavi Fakhr-al-Din al-Ma'ani, izgrađenoj u 13. stoljeću.

Talal Barazi, guverner provincije Homs, u kojoj se nalazi grad, rekao je da je “vojska poslala pojačanja te da iz zraka bombardiraju položaje ISIL-a”.

Palmira, pustinjska oaza stara 2.000 godina, dom je za otprilike 100.000 ljudi, uključujući raseljene Sirijce koji su pobjegli tamo kada su njihovi gradovi zahvaćeni nasiljem.

Irina Bokova, čelnica agencije za zaštitu kulture Ujedinjenih naroda, UNESCO-a, pozvala je sirijske vojnike i borce ISIL-a da poštede grad, rekavši da on “predstavlja nezamjenjivo blago za sirijski narod i za cijeli svijet”.

“Palmira mora biti spašena”, rekla je Bokova na dvodnevnoj konferenciji u Kairu o zaštiti arheoloških lokacija u regiji.

Palmira, koja je prethodno bila prva linija četverogodišnjih sukoba u Siriji, već je duboko pogođena sukobima.

Jedan od čuvenih dijelova drevnog grada, Hram Baal, oštećen je razmjenom artiljerijske vatre, što na natjeralo UNESCO da ga stavi na listu Svjetske kulturne baštine koja se nalazi u opasnosti.

Uništavanje baštine

ISIL je uništio brojna drevna mjesta u Siriji i Iraku kako bi uklonio ono za šta grupa tvrdi da je hereza.

Bokova je kazala da je važno da se radi “protiv ekstremizma, protiv ove strategije iskorjenjivanja… naše kolektivne memorije”.

Nazvan “biserom pustinje”, UNESCO je opisao Palmiru kao mjesto kulturne baštine “izuzetne univerzalne vrijednosti”.

Historijski grad se nalazio na ruti karavana na raskršću nekoliko civilizacija a u njegovim hramovima iz prvog i drugog stoljeća i u kolonadama ulica su smješteni nizovi starih i predivno ukrašenih grobnica.

ISIL, koji kontrolira velike dijelove teritorije, opljačkao je i uništio nekoliko drevnih lokacija, uključujući muslimanska svetišta, te su prodavali artefakte na crnom tržištu kako bi finansirali svoju kampanju.

Najmanje 73 vojnika, te 26 civila, ubijeno je od kad je grupa pokrenula svoju ofanzivu u utorak.

Rami Abdel Rahman, čelnik Sirijske opservatorije za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji, kazao je da su porodice državnih zvaničnika među ubijenim u gradu Amiriyehu, sjeverno od Palmire.

Izvor: Agencije