Turska srušila sirijski helikopter

F-16, Avioni, Borbeni avioni
Sporazum omogućuje da zemlje potpisnice nadlijeću svoje teritorije radi provjere vojnih kretanja i kontrolnih mjera naoružanja (EPA)

Turski ministar odbrane Ismet Yilmaz rekao je da je avijacija njegove zemlje srušila sirijski helikopter koji je povrijedio turski zračni prostor.

“Sirijski helikopter prešao je granicu i tokom pet minuta i 11 kilometara zašao u turski zračni prostor i srušen je”, rekao je Yilmaz, a prenijela agencija Anadolija.

Ranije je sirijska državna televizija negirala da je riječ o helikopteru i prenijela da je srušena bespilotna letjelica, prenosi Hina.

Članica NATO-a i kritičarka režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, Turska ima 900 kilometara dugu granicu sa Sirijom.

Turski lovci

Turski vojni dužnosnik rekao je da su dva njihova lovca F-16 poletjela iz zračne baze Incirlik na jugu Turske i otvorila vatru na sirijsku letjelicu.

Nakon tog izgreda turska vojska pojačala je sigurnost u pokrajini uz granicu, rekli su sigurnosni izvori.

Turska je prihvatila više od 1,7 miliona sirijskih izbjeglica i višekratno je pozivala na odlazak Assada s vlasti jer ga smatra odgovornim za lošu reakciju na pobunu iz 2011., koja je prerasla u građanski rat s više od 220.000 mrtvih.

Assad tvrdi da je turska podrška bila ključna za pobunjenike i omogućila im da ranije ove godine osvoje sjeverozapadni grad Idlib.

Turska odbacuje te navode, kao i optužbe da oružjem pomaže pobunjenike.

Izvor: Agencije