Sirijska djeca traže hranu na smetljištu

Sirijska oporba je zabrinuta zbog pregovora u Ženevi. Lideri u egzilu priopćili su izaslaniku Ujedinjenih naroda Staffanu de Misturi da uključivanje Irana i drugih saveznika Bashara al-Assada neće biti od pomoći u mirovnom procesu.

U međuvremenu, nastavljaju se patnje stanovništva u područjima pod kontrolom pobunjenika.

Mnogobrojnoj sirijskoj djeci smeće je jedini izvor hrane. Nekima roditelji pomažu u pretraživanju smeća. To su prizori zabilježeni nedaleko od Damaska.

Om Khaled živi u gradu Muadamiji. Kaže da jedva uspijeva prehraniti djecu. “Što da radimo? Nemamo goriva, struje, čak ni dovoljno hrane”, kaže.

Državni mediji ne spominju patnje

Ali to nije ono što se može vidjeti na sirijskoj državnoj televiziji, gdje se čini da je u zemlji sve pod kontrolom.

U ovoj priči, bezbrižna djeca se pripremaju za testove. Nitko ne spominje rat u kojem je život izgubilo više od 200.000 osoba i zbog kojeg 12 milijuna Sirijaca očajnički treba humanitarnu pomoć.

Aktivisti kažu da su uvjeti u  mnogim područjima pod kontrolom pobunjenika slični onima u Muadamiji.

Godine 2013. stanovnici tog grada pod opsadom dogovorili su primirje s državnim snagama u zamjenu za pomoć u hrani. Ali pobunjenici tvrde da je režim od tada jedini izvor hrane i da vojnici sve kontroliraju.

Assadova vlada tek je nekoliko puta dozvolila Crvenom križu da podijeli nešto hrane, ali ne dovoljno za sve kojima je neophodna.

“Ne možemo ništa učiniti osim da se stalno molimo Bogu da nam pošalje hranu da nahranimo djecu. Nemamo ništa, čak ni kruh”, kaže Om Omar.

Naselja u ruševinama

U Ženevi, još jedna runda pregovora, na kojima izaslanik UN-a pokušava okupiti sve strane za stolom.

Ali ne prisustvuju im oružane grupe koje kontroliraju mnoge dijelove Sirije i koje inzistiraju da predsjednik Assad ne može biti dio rješenja. Također, sirijska oporba u egzilu nije presretna zbog uključivanja Irana u proces.

U Muadamiji, aktivisti su istaknuli zastave revolucije tijekom posjeta državnih medija.

Novinari pitaju dječaka šta se dogodilo s njegovom školom. Odgovara da su je uništile granate koje su ispalile snage odane Assadu.

Gotovo nitko ne očekuje da će se stanje promijeniti. A dok sve zaraćene strane inzistiraju da su u pravu, borbe se nastavljaju i sve je više naselja koja se pretvaraju u gomile ruševina.

Izvor: Al Jazeera i agencije